Księga Smaku

Przepis na śledzie po kaszubsku

Przepis na śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku to pyszna przekąska, która nadaje się na każdą imprezę lub spotkani rodzinne, a której głównym składnikiem są łatwo dostępne przez cały rok śledzie. Śledzie po kaszubsku to też jedna z najbardziej popularnych potraw wigilijnych , dlatego warto mieć sprawdzony przepis na tą pyszną potrawę.

 

Przepis na śledzie po kaszubsku.

Składniki (porcja dla 4 osób):

Przepis na śledzie po kaszubsku.

Przygotowanie:

  1. Śledzie płuczemy, zalewamy wodą i moczymy przez co najmniej dwie godziny, w tym czasie co najmniej 2 razy wymieniamy wodę, jeżeli śledzie są bardzo słone to moczymy trochę dłużej, następnie płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy na dwu – trzy centymetrowe kawałki.
  2. W czasie kiedy śledzie się moczą przygotowujemy resztę składników. Cebulę kroimy w piórka, na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę. Gdy cebula będzie zeszklona dodajemy cukier i smażymy razem jeszcze przez minutę.
  3. Dodajemy ocet, przecier pomidorowy, gorczycę, ziele angielskie, liście laurowe i całość smażymy przez 5min. sos powinien mieć przyjemny słodko kwaśny smak.
  4. Tak przygotowany sos pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, następnie śledzie w salaterce układamy warstwami na przemian z sosem pomidorowym
  5. Śledzie po kaszubsku najlepsze będą następnego dnia, kiedy wszystkie smaki i aromaty z sosu i matiasów wzajemnie się wymieszają.

Smacznego.

przepis na śledzie po kaszubsku

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Pasta z makreli i jajek – prosty przepis

Sałatka z brokułem kurczakiem i fetą

Jajka faszerowane w szynce

 

Summary
Recipe Name
Przepis na śledzie po kaszubsku
Published On