Księga Smaku

Przepis na spaghetti bolognese

Przepis na spaghetti bolognese. Esencja włoskiej kuchni i włoskiego smaku, czyli przepis na spaghetti bolognese, gdzie dzięki takim składnikom jak makaron spaghetti, pomidory, ser parmezan i mięso mielone wraz z ziołami przeniesiesz się w świat prawdziwej śródziemnomorskiej kuchni.

 

Przepis na spaghetti bolognese

Składniki dla 4 osób:

Przepis na spaghetti bolognese

Przygotowanie:

  1. Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchew i selera obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, a boczek kroimy w drobną kostkę.
  2. Na głęboką dobrze rozgrzaną patelnię wlewamy 2-3  łyżki oliwy z oliwek, dobrze rozgrzewamy, wsypujemy pokrojony boczek, a po chwili wcześniej przygotowane mięso mielone i smażymy przez kilka minut.
  3. Do przesmażonego mięsa dodajemy pokrojoną cebulę, marchew i selera, zalewamy winem, dodajemy liście laurowe i smażymy razem przez następne około 10min.
  4. Dodajemy przecier pomidorowy, 250ml bulionu drobiowego, i na  bardzo wolnym ogniu gotujemy przez 45min.
  5. Na koniec gotowania sos boloński doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej i zalewamy odrobiną słodkiej śmietanki.
  6. Pod koniec gotowania sosu przygotowujemy makaron, w tym celu do gotującej się osolonej wody z dodatkiem jednej łyżki oliwy dodajemy 500g makaronu spaghetti  i gotujemy przez 8-10min.

Makarom podajemy polany sosem bolońskim i posypany serem parmezan.

Spaghetti Bolognese

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Spaghetti Carbonara – przepis

Gnocchi w sosie grzybowym

Włoska zupa krem z pomidorów

 

 

Summary
Recipe Name
Przepis na spaghetti bolognese
Published On