Księga Smaku

Pulpety w sosie pomidorowym – sprawdzony przepis

Pulpety w sosie pomidorowym

Pyszne i delikatne pulpety w aksamitnym sosie pomidorowym, zwane także klopsikami po prostu rozpływają się w ustach, a każdy kęs przypomina smaki z dzieciństwa, dodatkowo dużo bardziej dietetyczne od zwykłych kotletów mielonych.

 

Pulpety w sosie pomidorowym

Składniki na 4-5 porcji:

Pulpety:

Sos:

Pulpety w sosie pomidorowym

Przygotowanie:

  1. Do miski wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy suszone oregano, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką do smaku, następnie mieszamy i gotowy sos odstawiamy na bok.
  2. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, przekładamy na patelnię z łyżką dobrze rozgrzanej oliwy, i smażymy do momentu, aż się zeszkli.
  3. Do mielonego mięsa dodajemy jedno rozmącone jajo, zeszkloną cebulę, bułkę tartą i jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą i pieprzem, i dokładnie mieszamy.
  4. Z powstałej masy mięsnej formujemy kulki wielkości piłeczki pingpongowej, które następnie obsmażamy z każdej strony na dobrze rozgrzanej oliwie na patelni (około 3 łyżki oliwy).
  5. Obsmażone pulpety zalewamy wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym i gotujemy pod przykryciem przez 20min na małym ogniu.
  6. Pulpety w sosie pomidorowym najczęściej serwowane są z ryżem, lub z ziemniakami.

Smacznego

 

Golonka pieczona w piwie

Fasolka po bretońsku

Włoska zupa krem z pomidorów z dodatkiem pesto

Summary
Recipe Name
Pulpety w sosie pomidorowym
Published On