Księga Smaku

Pulpety w sosie koperkowym

Pulpety w sosie koperkowym

Przepis na bardzo smaczny i sycący obiad, czyli pulpety w sosie koperkowym, które uwielbia większość dzieci i dorosłych, i na pewno w błyskawicznym tępię będą znikać z talerzy.   

Pulpety w sosie koperkowym

Składniki (dla 3-4 osób) :

Sos koperkowy:

Pulpety w sosie koperkowym – przepis

Przygotowanie:

  1. Mięso z łopatki wieprzowej oczyszczamy, płuczemy i mielimy w maszynce do mięsa na małych oczkach
  2. W maszynce mielimy również sparzone liście kapusty, dzięki temu pulpety będą bardziej soczyste, innym sposobem jest dodanie do mielonego mięsa namoczonej w mleku i później odciśniętej kajzerki.
  3. Dodajemy do masy mięsnej dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, jedno jajko, trzy łyżki bułki tartej i przyprawy: ostrą i słodką paprykę, tymianek i rozmaryn, całość oprószamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą.
  4. Z powstałej masy formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego (z powyższych składników powstaje około 20szt. pulpetów) następnie na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy pulpety na złoty kolor z każdej strony.
  5. W czasie smażenia pulpetów w drugim rondlu przygotowujemy sos śmietankowo – koperkowy. Do rondla wlewamy szklankę bulionu drobiowego oraz szklankę słodkiej śmietanki w której wcześniej rozmącamy jedną łyżkę mąki pszennej, dodajemy również posiekany koperek. Sos koperkowy gotujemy na małym ogniu do momentu aż zacznie gęstnieć co chwilę mieszając, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
  6. Do gotowego sosu przekładamy obsmażone pulpety i gotujemy razem przez 5min.    
Pulpety w sosie koperkowym

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

http://www.ksiega-smaku.pl/pulpety-sosie-pomidorowym-sprawdzony-przepis/

Klopsiki zapiekane z ziemniakami w sosie pomidorowym

SCHAB PO BAŁKAŃSKU

Makaron z kurczakiem brokułem i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym

Summary
Recipe Name
Pulpety w sosie koperkowym
Published On