Księga Smaku

Sałatka tortellini ze szpinakiem i bekonem – przepis

Sałatka tortellini ze szpinakiem i bekonem – przepis

Przepis na najlepszą śródziemnomorską sałatkę pełną wyrazistych smaków i aromatów  z makaronu tortellini, szpinaku oraz bekonu, z dodatkiem pysznego sera parmezan, a której wykonanie nie zajmuje więcej czasu niż 20 min.

Sałatka tortellini ze szpinakiem i bekonem

Składniki (na około 3-4 porcje):

Dressing

Sałatka tortellini ze szpinakiem i bekonem

Przygotowanie:

  1. Makaron tortellini gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 8mim, odcedzamy, pozostawiamy do wystygnięcia.
  2. Plastry boczku smażymy na patelni na złoty kolor bez dodatku tłuszczu, po czym odkładamy do wystygnięcia, kroimy na mniejsze kawałki
  3. Przygotowujemy sos, do oliwy dodajemy ocet winny, miód, zioła prowansalskie oraz 10g drobno startego sera parmezan, wszystkie składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku odrobiną soli i pieprzu
  4. Do dużej miski przekładamy makaron tortellini, szpinak, obsmażony boczek, oraz pokrojone na mniejsze kawałki pomidory suszone, całość zalewamy przygotowanym sosem, następnie wszystkie składniki mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem, na koniec gotową sałatkę posypujemy z wierzchu drobno startym parmezanem.         
Sałatka tortellini ze szpinakiem i bekonem

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Sałatka z kurczaka, selera naciowego i migdałów

Sałatka z brokułem kurczakiem i migdałami

Kkanpunggi – pikantny smażony kurczak po koreańsku

Pulpety w sosie koperkowym