Księga Smaku

Sos ze świeżych grzybów leśnych

sos ze świeżych grzybów leśnych

Sos ze świeżych grzybów leśnych

Późnym latem i jesienią warto wybrać się do lasu i nazbierać świeżych leśnych grzybów, które są cenione ze względu na swoje walory smakowe, a  które można później przygotować  na wiele sposobów, między innymi zamarynować, ususzyć, usmażyć, czy po prostu przyrządzić pyszny i aromatyczny sos ze świeżych leśnych grzybów według sprawdzonego przepisu. Poniżej przepis na sos ze świeżych grzybów leśnych:

 

Składniki: na 4 -6 porcji

 

Sos ze świeżych grzybów leśnych

Przygotowanie

  1. Leśne grzyby, ja użyłem borowików ceglastoporych, ale mogą to być podgrzybki, maślaki, prawdziwki czy też kozaki, dokładnie myjemy i kroimy w paski.
  2. Cebulę kroimy w kostkę i na roztopionym maśle smażymy do momentu aż się zeszkli.
  3. Do cebuli wsypujemy pokrojone grzyby i dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, do czasu aż wyparuje większość wody z grzybów. Pamiętajmy aby czasem grzyby przemieszać, żeby nie przywarły do patelni.
  4. Gdy sos się zredukuje, zasypujemy grzyby mąką, mieszamy i minutę smażymy, po czym zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem, chwilę razem gotujemy.
  5. Tak przygotowany sos ze świeżych grzybów leśnych doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy śmietanką, mieszamy, posypujemy koperkiem i podajemy na gorąco.

Smacznego

sos ze świeżych grzybów leśnych

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów

Sos grzybowy z bobem

Pierogi z kapustą i grzybami

Bigos tradycyjny łagodny

Summary
Recipe Name
Sos ze świeżych grzybów leśnych
Published On