Księga Smaku

Włoska zupa krem z pomidorów z dodatkiem pesto

włoska zupa krem z pomidorów z pesto

Co zrobić żeby odmienić obraz i smak klasycznej zupy  pomidorowej? W sezonie letnim kiedy rodzimych aromatycznych warzyw mamy pod dostatkiem, w tym najlepsze Polskie pomidory, przy pomocy których może powstać  Włoska zupa krem z pomidorów z pesto. Taka mała zmiana zamiast przecieru, świeże pomidory dodatkowo marchew i pesto  i miłe smakowite zaskoczenie gotowe.

 

Włoska zupa krem z pomidorów z dodatkiem pesto

 Składniki:

 

Pesto:

 

Włoska zupa krem z pomidorów

Przygotowanie:

  1. Pomidory myjemy, nacinamy w kształcie krzyża od strony szypułki i sparzamy wrzątkiem, następnie obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki.
  2. Marchew ścieramy na tarce na grubych oczkach, a selera kroimy w kostkę.
  3. Cebulę kroimy w kostkę i na rozgrzanej patelni z oliwą smażymy, aż się zeszkli, dodajemy startą marchew i selera, zasypujemy mąką i razem smażymy przez kilka minut.
  4. W garnku zagotowujemy bulion, dodajemy przesmażone warzywa razem z pomidorami i gotujemy przez 20 min.
  5. Zupę blendujemy, doprawiamy cukrem, solą, pieprzem i ostrą papryką, lub pieprzem cayenne, gotujemy przez 3-4 min
  6. Oddzielnie przygotowujemy małą porcję pesto bazyliowego – orzeszki, liście bazylii i ser blendujemy, zalewamy oliwą, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
  7. Włoska zupa krem z pomidorów nabierze charakteru, gdy zostanie podana z pesto bazyliowym, keksami kwaśnej śmietany i mini kulkami sera mozzarella.

Smacznego

włoska zupa krem z pomidorów z pesto

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Zupa krem z cukinii

Zupa krem z brokułów

Zupa Pieczarkowa Krem

Zupa Ziemniaczana Kartoflanka

 

Summary
Recipe Name
Włoska zupa krem z pomidorów
Author Name
Published On