Księga Smaku

Boczek pieczony – przepis

Boczek pieczony – przepis

Bardzo prosty przepis na pyszny, ziołowy, domowej roboty boczek pieczony w piekarniku, który będzie idealny do kanapek czy jako pieczona wędlina na świąteczny stół. Przepis jest sprawdzony, mało pracochłonny, a satysfakcja po upieczeniu gwarantowana.

Boczek pieczony

Składniki:

Boczek pieczony

Przygotowanie:

  1. Boczek oczyszczamy, płuczemy i osuszamy
  2. Czosnek przeciskamy przez praskę i ucieramy z solą, po czym wcieramy w mięso z każdej strony.
  3. Przygotowujemy marynatę, do miseczki wlewamy olej i dodajemy wszystkie przygotowane wcześniej przyprawy, wszystkie składniki mieszamy następnie tak przygotowaną marynatą smarujemy boczek.
  4. Mięso wkładamy do lodówki na kilka godzin do zamarynowania
  5. Zamarynowany boczek układamy w naczyniu żaroodpornym, pod mięso podkładamy liski laurowe, i przykrywamy naczynie pokrywką
  6. Boczek pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 1800C przez 60min następnie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze 20min aby z wierzchu ładnie się zrumienił.

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Rolada schabowa z pieczarkami i serem

Pieczone żeberka w miodzie

Pasztet z królika

Rolada schabowa z boczkiem i pieczarkami

Summary
Recipe Name
Boczek pieczony - przepis
Published On
Average Rating
0 Based on 1 Review(s)