Rolada schabowa z pieczarkami i serem
DANIA GŁÓWNE

Rolada schabowa z pieczarkami i serem

Rolada schabowa z pieczarkami i serem

Ze schabu można stworzyć bardzo wiele prostych a jednocześnie wyjątkowo smacznych potraw i jedną z takich jest właśnie rolada schabowa z pieczarkami i serem. Te trzy główne składniki czyli schab, pieczarki i ser, które tworzą to danie i dodatkowo sos pieczeniowy gwarantują  że to będzie coś pysznego. Poniżej sprawdzony przepis na tą wyśmienitą roladę.

Rolada schabowa z pieczarkami i serem

Składniki:

  • 1,5kg schabu wieprzowego
  • 500g pieczarek
  • 2 cebule
  • 100g sera żółtego
  • 30g masła
  • Sól
  • Pieprz
  • Papryka słodka w proszku
  • 3 łyżki oleju

Dodatkowo do zrobienia sosu pieczeniowego 

  • 15g masła
  • 1 czubata łyżeczka mąki pszennej

Rolada schabowa z pieczarkami i serem

Przygotowanie:

  1. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, pieczarki myjemy i siekamy na plasterki. Na patelni rozpuszczamy 30g masła, dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy do momentu aż cebula się zeszkli,  po czym do zeszklonej cebuli dodajemy pieczarki i przesmażamy przez około 10 min, w między czasie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przesmażone grzyby odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Schab oczyszczamy, płuczemy i osuszamy, następnie rozcinamy wzdłuż, tak jak byśmy otwierali książkę z zakładkami, schab po rozcięciu ma u mnie około 1,5 – 2cm grubości i wymiary około 25x30cm
  3. Przygotowany płat schabu lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa, następnie z obu stron oprószamy solą i pieprzem oraz słodką papryką w proszku.
  4. Na schabie rozkładamy przesmażone pieczarki, następnie pieczarki obsypujemy żółtym serem startym wcześniej na tarce na dużych oczkach. Całość zwijamy w rulon i wiążemy sznurkiem do mięsa
  5. Tak przygotowaną roladę obsmażamy na patelni na oleju, następnie roladę przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  6. Roladę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 1800C i pieczemy pod przykryciem przez 90min, następnie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze 15min tak aby schab z wierzchu się zarumienił. W razie potrzeby w czasie pieczenia polewamy schab sosem spod pieczeni.
  7. Usmażona roladę wyciągamy z naczynia żaroodpornego, usuwamy sznurek do mięsa i kroimy w plastry.
  8. Z soków które się wydzieliły podczas pieczenia schabu możemy zrobić pyszny sos pieczeniowy w tym celu z 15g masła i łyżeczki mąki robimy zasmażkę, którą dodajemy do sosu, zasmażkę mieszamy z sosem i chwilę razem przesmażamy do momentu aż  sos zgęstnieje.

Smacznego.

Rolada schabowa z pieczarkami i serem
Rolada schabowa z pieczarkami i serem

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Rolada schabowa z boczkiem i pieczarkami

Żeberka wieprzowe w kapuście

Karkówka po cygańsku

Summary
recipe image
Recipe Name
Rolada schabowa z pieczarkami i serem
Published On

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *