Rolada schabowa z pieczarkami i serem
Ze schabu można stworzyć bardzo wiele prostych a jednocześnie wyjątkowo smacznych potraw i jedną z takich jest właśnie rolada schabowa z pieczarkami i serem. Te trzy główne składniki czyli schab, pieczarki i ser, które tworzą to danie i dodatkowo sos pieczeniowy gwarantują że to będzie coś pysznego. Poniżej sprawdzony przepis na tą wyśmienitą roladę.
Rolada schabowa z pieczarkami i serem
Składniki:
- 1,5kg schabu wieprzowego
- 500g pieczarek
- 2 cebule
- 100g sera żółtego
- 30g masła
- Sól
- Pieprz
- Papryka słodka w proszku
- 3 łyżki oleju
Dodatkowo do zrobienia sosu pieczeniowego
- 15g masła
- 1 czubata łyżeczka mąki pszennej
Rolada schabowa z pieczarkami i serem
Przygotowanie:
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, pieczarki myjemy i siekamy na plasterki. Na patelni rozpuszczamy 30g masła, dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy do momentu aż cebula się zeszkli, po czym do zeszklonej cebuli dodajemy pieczarki i przesmażamy przez około 10 min, w między czasie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przesmażone grzyby odstawiamy do ostygnięcia.
- Schab oczyszczamy, płuczemy i osuszamy, następnie rozcinamy wzdłuż, tak jak byśmy otwierali książkę z zakładkami, schab po rozcięciu ma u mnie około 1,5 – 2cm grubości i wymiary około 25x30cm
- Przygotowany płat schabu lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa, następnie z obu stron oprószamy solą i pieprzem oraz słodką papryką w proszku.
- Na schabie rozkładamy przesmażone pieczarki, następnie pieczarki obsypujemy żółtym serem startym wcześniej na tarce na dużych oczkach. Całość zwijamy w rulon i wiążemy sznurkiem do mięsa
- Tak przygotowaną roladę obsmażamy na patelni na oleju, następnie roladę przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Roladę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 1800C i pieczemy pod przykryciem przez 90min, następnie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze 15min tak aby schab z wierzchu się zarumienił. W razie potrzeby w czasie pieczenia polewamy schab sosem spod pieczeni.
- Usmażona roladę wyciągamy z naczynia żaroodpornego, usuwamy sznurek do mięsa i kroimy w plastry.
- Z soków które się wydzieliły podczas pieczenia schabu możemy zrobić pyszny sos pieczeniowy w tym celu z 15g masła i łyżeczki mąki robimy zasmażkę, którą dodajemy do sosu, zasmażkę mieszamy z sosem i chwilę razem przesmażamy do momentu aż sos zgęstnieje.
Smacznego.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Rolada schabowa z boczkiem i pieczarkami
Summary
Recipe Name
Rolada schabowa z pieczarkami i serem
Published On
Average Rating
2 Review(s) Based on