Rolada schabowa z boczkiem i pieczarkami
Doskonałe danie na proszony obiad, niesamowicie smaczne i efektywne a do tego ten aromat … śliwek, wędzonego boczku oraz czosnku, który stopniowo uwalnia się podczas pieczenia pobudzając zmysł apetytu ummm po prostu palce lizać. Przepis na ten pyszny specjał poniżej, a do rolady schabowej idealnie pasują kluski śląskie polane aromatycznym sosem spod pieczeni.
Rolada schabowa z boczkiem i pieczarkami
Składniki:
- 1,5kg schabu wieprzowego
- 250g boczku parzonego, wędzonego pokrojonego w cienkie plasterki.
- 500g pieczarek
- 100g suszonych śliwek
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- Sól
- Pieprz
- Łyżka masła
- 3 łyżki oleju
Rolada schabowa z boczkiem i pieczarkami
Przygotowanie:
- Schab oczyszczamy, płuczemy i osuszamy, następnie rozcinamy wzdłuż, tak jak byśmy otwierali książkę z zakładkami, schab po rozcięciu ma u mnie około 1,5 – 2cm grubości i wymiary około 25x35cm
- Przygotowany płat schabu lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa, następnie oprószamy solą i pieprzem, w mięso wcieramy czosnek przeciśnięty przez praskę, oraz z wierzchu smarujemy musztardą. Tak przygotowany płat wkładamy do lodówki na godzinę do zamarynowania.
- Połowę pieczarek siekamy na cienkie plasterki i przesmażamy na maśle, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, odstawiamy do wystygnięcia. Drugą połowę pieczarek kroimy na ćwiartki i odstawiamy na bok.
- Suszone śliwki zalewamy szklanką wrzącej wody i pozostawiamy na godzinę do napęcznienia
- Cebule kroimy w ósemki
- Na zamarynowanym schabie rozkładamy cienkie plastry boczku, oraz przesmażone pieczarki, całość zwijamy w rulon i wiążemy sznurkiem do mięsa.
- Tak przygotowaną roladę obsmażamy na patelni na oleju, następnie roladę przekładamy do naczynia żaroodpornego, po bokach obkładamy pokrojoną cebulą, śliwkami, oraz resztą pieczarek, wlewamy również wodę w której moczyły się śliwki.
- Roladę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 1800C i pieczemy pod przykryciem przez 90min, następnie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze 15min tak aby schab z wierzchu się zarumienił. W razie potrzeby w czasie pieczenia polewamy schab sosem spod pieczeni. Smacznego
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Pieczone ziemniaki z piekarnika
Karczek pieczony w rękawie foliowym
Summary
Recipe Name
Rolada schabowa z boczkiem i pieczarkami
Published On