Chleb pszenno-żytni na zakwasie i drożdżach
DODATKI

Chleb pszenno-żytni na zakwasie i drożdżach

Chleb pszenno-żytni na zakwasie i drożdżach

Duma po upieczeniu swojego pierwszego bochenka chleba jest ogromna, szczególnie gdy chleb będzie dobrze wyrośnięty i jak to z domowymi chlebami bywa wyjątkowo smaczny w co nie wątpię, skoro przepis jest taki prosty i sprawdzony, dlatego gwarantuję że po wypróbowaniu tego przepisu, domowy chleb będzie nieraz gościł na Waszych stołach.

Chleb pszenno-żytni na zakwasie i drożdżach

Składniki:

  • 250ml wody
  • 500g mąki pszennej
  • 100g zakwasu żytniego
  • 20g drożdży
  • 1 ½ łyżeczki soli (ok 9g)
  • 2 łyżeczki cukru

Opcjonalnie mak, czarnuszka lub sezam do posypania chleba z wierzchu

Foremka 30x12x8cm

Chleb pszenno-żytni na zakwasie i drożdżach

Przygotowanie:

  1. Do przygotowania ciasta chlebowego używam robota kuchennego dzięki czemu wyrobienie ciasta zajmuje dosłownie kilka minut, natomiast tradycyjnie przy odrobinie wysiłku i czasu można również wyrobić ciasto ręcznie.
  2. Do misy robota wkładam drożdże, które zasypuję odmierzoną ilością cukru, pozostawiam na 2-3 minuty aż drożdże pod wpływem cukru zaczną się rozpływać, następnie wlewam szklankę  nieprzegotowanej wody o temperaturze pokojowej, wszystko mieszam aż drożdże i cukier się rozpuszczą.
  3. Dodaję do roztworu połowę mąki pszennej i wyrabiam ciasto o konsystencji ciasta naleśnikowego, następnie dodaję sól oraz zakwas żytni (Tutaj znajdziesz przepis jak zrobić zakwas żytni -> Zakwas żytni do pieczenia chleba) ponownie miksuję wszystkie składniki, na koniec wsypuję resztę mąki i wyrabiam już właściwe ciasto które po wyrobieniu powinno być miękkie, sprężyste i nie będzie lepić się do dłoni.
  4. Foremkę smaruję odrobiną oleju tak żeby chleb nie przywarł do ścianek podczas pieczenia, z ciasta formuję wałek około 30cm długości, który wkładam do foremki, z wierzchu ciasto zwilżam mokrym pędzlem i posypuję makiem, czarnuszką bądź sezamem, ciasto z wierzchu nacinam ostrym nożem, po czym odkładam na 1 ½ godz. do wyrośnięcia.
  5. Wyrośnięte ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego do 210 -2200C i piekę w tej temperaturze przez 40min. (piekarnik ustawiony na grzanie góra – dół bez termo-obiegu na pierwszej półce)
  6. Po upieczeniu chleb wyciągam z foremek i pozostawiam na kratce do ostygnięcia. Smacznego
Chleb pszenno-żytni na zakwasie i drożdżach
Chleb pszenno-żytni na zakwasie i drożdżach

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Tarta z lemon curd i bezą – przepis

Szarlotka z bezą i kruszonką

Przepis na ciasto do pizzy

Summary
recipe image
Recipe Name
Chleb pszenno-żytni na zakwasie i drożdżach
Published On
Average Rating
0graygraygraygraygray Based on 1 Review(s)

3 komentarze

  1. Właśnie go piekę
    Jak narazie szybko idzie i oto chodzi.Zwarte ciasto nie lepi się wyrasta..Na zakwasie szukałam.Czy mozna dodać innej mąki pol na pół np.zytniej?

  2. Bardzo dobry i przede wszystkim szybki chleb codzienny. Nie trzeba się przy nim namęczyć, nie potrzebuje 16 godzin, 4 wyrastań i restrykcyjnego pilnowania czasu. Robię go z tego przepisu od pół roku, przynajmniej 2 razy w tygodniu. Smaczny jest przez 2 dni, potem dobry na zapiekanki. Dziękuję

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *