Chleb pszenno-żytni na zakwasie i drożdżach
Duma po upieczeniu swojego pierwszego bochenka chleba jest ogromna, szczególnie gdy chleb będzie dobrze wyrośnięty i jak to z domowymi chlebami bywa wyjątkowo smaczny w co nie wątpię, skoro przepis jest taki prosty i sprawdzony, dlatego gwarantuję że po wypróbowaniu tego przepisu, domowy chleb będzie nieraz gościł na Waszych stołach.
Chleb pszenno-żytni na zakwasie i drożdżach
Składniki:
- 250ml wody
- 500g mąki pszennej
- 100g zakwasu żytniego
- 20g drożdży
- 1 ½ łyżeczki soli (ok 9g)
- 2 łyżeczki cukru
Opcjonalnie mak, czarnuszka lub sezam do posypania chleba z wierzchu
Foremka 30x12x8cm
Chleb pszenno-żytni na zakwasie i drożdżach
Przygotowanie:
- Do przygotowania ciasta chlebowego używam robota kuchennego dzięki czemu wyrobienie ciasta zajmuje dosłownie kilka minut, natomiast tradycyjnie przy odrobinie wysiłku i czasu można również wyrobić ciasto ręcznie.
- Do misy robota wkładam drożdże, które zasypuję odmierzoną ilością cukru, pozostawiam na 2-3 minuty aż drożdże pod wpływem cukru zaczną się rozpływać, następnie wlewam szklankę nieprzegotowanej wody o temperaturze pokojowej, wszystko mieszam aż drożdże i cukier się rozpuszczą.
- Dodaję do roztworu połowę mąki pszennej i wyrabiam ciasto o konsystencji ciasta naleśnikowego, następnie dodaję sól oraz zakwas żytni (Tutaj znajdziesz przepis jak zrobić zakwas żytni -> Zakwas żytni do pieczenia chleba) ponownie miksuję wszystkie składniki, na koniec wsypuję resztę mąki i wyrabiam już właściwe ciasto które po wyrobieniu powinno być miękkie, sprężyste i nie będzie lepić się do dłoni.
- Foremkę smaruję odrobiną oleju tak żeby chleb nie przywarł do ścianek podczas pieczenia, z ciasta formuję wałek około 30cm długości, który wkładam do foremki, z wierzchu ciasto zwilżam mokrym pędzlem i posypuję makiem, czarnuszką bądź sezamem, ciasto z wierzchu nacinam ostrym nożem, po czym odkładam na 1 ½ godz. do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego do 210 -2200C i piekę w tej temperaturze przez 40min. (piekarnik ustawiony na grzanie góra – dół bez termo-obiegu na pierwszej półce)
- Po upieczeniu chleb wyciągam z foremek i pozostawiam na kratce do ostygnięcia. Smacznego
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Tarta z lemon curd i bezą – przepis
Summary
Recipe Name
Chleb pszenno-żytni na zakwasie i drożdżach
Published On
Average Rating
1 Review(s) Based on
Właśnie go piekę
Jak narazie szybko idzie i oto chodzi.Zwarte ciasto nie lepi się wyrasta..Na zakwasie szukałam.Czy mozna dodać innej mąki pol na pół np.zytniej?
Wody jest stanowczo za mało w podanym przepisie , co najmniej 300 ml, musi być
Bardzo dobry i przede wszystkim szybki chleb codzienny. Nie trzeba się przy nim namęczyć, nie potrzebuje 16 godzin, 4 wyrastań i restrykcyjnego pilnowania czasu. Robię go z tego przepisu od pół roku, przynajmniej 2 razy w tygodniu. Smaczny jest przez 2 dni, potem dobry na zapiekanki. Dziękuję