Pieczeń rzymska - przepis
DANIA GŁÓWNE

Pieczeń rzymska – przepis

Pieczeń rzymska – przepis

Pieczeń rzymska z jajami na twardo to potrawa, która jest bardzo prosta w wykonaniu, smaczna  a do tego fajnie się prezentuje,  doskonała na ciepło do obiadu jak również na zimno do kanapek,  bardzo często gości na Wielkanocnym stole.  Do poniższego przepisu używam żaroodpornej szklanej keksówki o wymiarach 25x11x7cm

Pieczeń rzymska – przepis

Składniki:

  • 1kg karczku wieprzowego
  • 1 cebula
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka
  • Mleko – ½ szklanki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • ½ filiżanki posiekanej natki pietruszki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • Olej do smażenia
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka masła

Pieczeń rzymska – przepis

Przygotowanie:

  1. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, posiekaną cebulę wraz z czosnkiem smażymy na oleju do momentu aż cebula się zeszkli.
  2. Karkówkę mielimy w maszynce do mielenia mięsa na sitku z drobnymi oczkami, przekładamy do dużej miski, do zmielonego mięsa wbijamy jedno surowe jajko,  dodajemy zeszkloną cebulę wraz z czosnkiem, kajzerkę którą wcześniej namoczyliśmy w mleku i dobrze odcisnęliśmy, następnie dodajemy jedną łyżkę musztardy sarepskiej, majeranek, posiekaną natkę pietruszki, sól oraz pieprz. Wszystkie składniki mieszamy i dokładnie wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitej masy.
  3. Keksówkę smarujemy masłem, wszystkie ścianki keksówki obsypujemy bułką tartą, następnie napełniamy mięsem do 1/3 wysokości, do środka wkładamy 4 jajka ugotowane na twardo, po czym dopełniamy foremkę mięsem a na wierzchu formujemy wzgórek.
  4. Z wierzchu mięso smarujemy ulubioną musztardą, można ponownie użyć musztardy sarepskiej, po czym keksówkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 1800C i pieczemy przez godzinę (u mnie piekarnik ustawiony na pieczenie góra – dół bez termo-obiegu)
  5. Gotową pieczeń idealnie nadaje się zarówno na ciepło do obiadu jak i na zimno do kanapek. Smacznego.
Pieczeń rzymska - przepis
Pieczeń rzymska – przepis

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Pieczona karkówka – przepis

Kkanpunggi – pikantny smażony kurczak po koreańsku

Sałatka z szynką szwarcwaldzką i serem pleśniowym – przepis

Sałatka meksykańska – sprawdzony przepis

Summary
recipe image
Recipe Name
Pieczeń rzymska – przepis
Published On

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *