Pieczeń rzymska – przepis
Pieczeń rzymska z jajami na twardo to potrawa, która jest bardzo prosta w wykonaniu, smaczna a do tego fajnie się prezentuje, doskonała na ciepło do obiadu jak również na zimno do kanapek, bardzo często gości na Wielkanocnym stole. Do poniższego przepisu używam żaroodpornej szklanej keksówki o wymiarach 25x11x7cm
Pieczeń rzymska – przepis
Składniki:
- 1kg karczku wieprzowego
- 1 cebula
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 jajko
- 1 kajzerka
- Mleko – ½ szklanki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 1 łyżka suszonego majeranku
- ½ filiżanki posiekanej natki pietruszki
- 1 płaska łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- Olej do smażenia
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka masła
Pieczeń rzymska – przepis
Przygotowanie:
- Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, posiekaną cebulę wraz z czosnkiem smażymy na oleju do momentu aż cebula się zeszkli.
- Karkówkę mielimy w maszynce do mielenia mięsa na sitku z drobnymi oczkami, przekładamy do dużej miski, do zmielonego mięsa wbijamy jedno surowe jajko, dodajemy zeszkloną cebulę wraz z czosnkiem, kajzerkę którą wcześniej namoczyliśmy w mleku i dobrze odcisnęliśmy, następnie dodajemy jedną łyżkę musztardy sarepskiej, majeranek, posiekaną natkę pietruszki, sól oraz pieprz. Wszystkie składniki mieszamy i dokładnie wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitej masy.
- Keksówkę smarujemy masłem, wszystkie ścianki keksówki obsypujemy bułką tartą, następnie napełniamy mięsem do 1/3 wysokości, do środka wkładamy 4 jajka ugotowane na twardo, po czym dopełniamy foremkę mięsem a na wierzchu formujemy wzgórek.
- Z wierzchu mięso smarujemy ulubioną musztardą, można ponownie użyć musztardy sarepskiej, po czym keksówkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 1800C i pieczemy przez godzinę (u mnie piekarnik ustawiony na pieczenie góra – dół bez termo-obiegu)
- Gotową pieczeń idealnie nadaje się zarówno na ciepło do obiadu jak i na zimno do kanapek. Smacznego.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Kkanpunggi – pikantny smażony kurczak po koreańsku
Sałatka z szynką szwarcwaldzką i serem pleśniowym – przepis
Sałatka meksykańska – sprawdzony przepis
Summary
Recipe Name
Pieczeń rzymska – przepis
Published On