Sałatka z szynką szwarcwaldzką i serem pleśniowym – przepis
Jeżeli szukacie przepisu na szybką i banalnie prostą w przygotowaniu sałatkę to świetnie trafiliście.Sałatka z szynką szwarcwaldzką idealnie sprawdzi się na kolację czy spotkanie z przyjaciółmi przy lampce wina .Do jej przygotowania nie wiele potrzeba. Robi się ją naprawdę błyskawicznie, można ją przyrządzić nawet jak goście już u Was są. Sałatka jest bardzo aromatyczna, orzechowy smak rukoli idealnie komponuje się z słoną szynką , a słodkie prażone ziarenka słonecznika sprawiają ze chciałoby się tą sałatkę jeść bez końca.
Składniki na sałatkę:
- 80g sałaty rukoli
- 120g bezpestkowych czerwonych winogron
- 100g szynki szwarcwaldzkiej
- 100g sera z niebieską pleśnią
- 50g ziaren słonecznika
- 1 łyżeczki miodu
- 0,5 łyżeczki masła
Składniki na sos:
- 2 łyżeczki majonezu
- 3 łyżeczki jogurtu naturalnego gęstego
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- łyżeczka musztardy stołowej
- 1 łyżeczka miodu
- Szczypta soli
- Wszystkie składniki łączymy ze sobą i doprawimy solą wedle uznania
Sałatka z szynką szwarcwaldzką i serem pleśniowym – przepis
Przygotowanie
- Rukolę układamy na dużym talerzu , ser pleśniowy kroimy w kostkę i układamy na sałacie. Szynkę kroimy na mniejsze kawałki zwijamy w ruloniki i także układamy na sałacie, posypujemy winogronami przekrojonymi na pół.
- Z majonezu, jogurtu, musztardy i miodu przygotowujemy sos który doprawiamy do smaku solą, następnie przygotowanym sosem polewamy sosem.
- Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni. Uprażony słonecznik zdejmujemy z ognia dodajemy masło i miód, energicznie mieszamy i natychmiast polewamy sałatkę. Sałatka gotowa, smacznego.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Sałatka meksykańska – sprawdzony przepis
Sałatka tortellini ze szpinakiem i bekonem – przepis