Sałatka meksykańska – sprawdzony przepis
Bardzo ciekawa sałatka zarówno pod względem smakowym jak i wizualnym. Niestety nie jest to sałatka, którą robi się błyskawicznie na jej przygotowanie trzeba troszkę poświęcić czasu, ale za to efekt końcowy jest powalający i sałatka pięknie prezentuje się na stole .Goście na pewno będą nią zachwyceni. Sałatka dzięki mięsu mielonemu jest bardzo sycąca a warzywa sprawiają że jest delikatna i soczysta. Na dodatek można ją zajadać z nachosami , które grają pierwsze skrzypce w tym przepisie, to właśnie dzięki nachosom sałatka jest tak wyjątkowa i niepowtarzalna.
Spróbujcie koniecznie i zaskoczcie swoich gości.
Sałatka meksykańska
Składniki:
- 0,5 sałaty lodowej
- 2-3 pomidory
- Kukurydza konserwowa
- Fasola konserwowa czerwona
- 300g pieczarek
- 500g mielonego mięsa
- 1 cebula
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 200g sera żółtego
- 400g jogurtu naturalnego gęstego
- 6 łyżek majonezu
- 1 ząbek czosnku
- 1 paczka chipsów Tortilla (polecam serowe)
- Sól
- Pieprz
- Oregano
- Kmin rzymski
- Olej do smażenia
- 1 łyżka masła
Sałatka meksykańska – sprawdzony przepis
- Przygotowanie sosu: Jogurt wymieszać z majonezem dodać czosnek przeciśnięty przez praskę przyprawić solą i pieprzem. (Sos można zrobić także w wersji bez czosnku, ja dodałam czosnek ponieważ lubię wyraziste smaki).
- Przygotowanie sałatki: pieczarki umyć, oczyścić i poszatkować w plastry. Usmażyć na łyżce masła .
- Cebulę obrać, pokroić w piórka i usmażyć na oleju , dodać mięso mielone przyprawione solą, pieprzem, oregano i kminem rzymskim (kmin rzymski daje bardzo aromatyczny zapach i wyrazisty smak nie każdy go lubi więc można pominąć). Smażyć razem ok 10-15 minut, pod koniec smażenia dodać koncentrat pomidorowy. Zostawić do wystudzenia.
- Fasolę i kukurydzę konserwową odsączyć z zalewy, pomidory umyć i pokroić w kostkę, sałatę umyć i porwać na mniejsze kawałki
- Na dnie dużej (najlepiej przezroczystej ) miski układamy sałatę , następnie kładziemy pokrojone w kosteczkę pomidory, pomidory solimy i pieprzymy do smaku. Na pomidory układamy wcześniej przygotowane mięso, kolejno pieczarki fasolę i kukurydzę. Polewamy sosem wcześniej przygotowanym sosem. Na sos kładziemy starty ser. Sam wierzch sałatki posypujemy rozdrobnionymi chipsami. Dla lepszego efektu wizualnego można zrobić z chipsów obręcz w kształcie korony, ja w swojej sałatce pominęłam ten element
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Sałatka tortellini ze szpinakiem i bekonem – przepis
Sałatka z kurczaka, selera naciowego i migdałów
Kkanpunggi – pikantny smażony kurczak po koreańsku