Sałatka meksykańska - przepis
SAŁATKI I SURÓWKI

Sałatka meksykańska – sprawdzony przepis

Sałatka meksykańska – sprawdzony przepis

Bardzo ciekawa sałatka zarówno pod względem smakowym jak i wizualnym. Niestety nie jest to sałatka, którą  robi się błyskawicznie na jej przygotowanie trzeba  troszkę poświęcić czasu, ale za to efekt końcowy jest powalający i sałatka pięknie prezentuje się na stole .Goście na pewno będą nią zachwyceni.  Sałatka dzięki mięsu mielonemu jest bardzo sycąca a warzywa sprawiają że jest delikatna i soczysta. Na dodatek można ją zajadać z nachosami , które grają pierwsze skrzypce w tym przepisie, to właśnie dzięki nachosom sałatka jest tak wyjątkowa i niepowtarzalna.

Spróbujcie koniecznie i zaskoczcie swoich gości.

Sałatka meksykańska

Składniki:

  • 0,5  sałaty lodowej
  • 2-3 pomidory
  • Kukurydza konserwowa
  • Fasola konserwowa czerwona
  • 300g pieczarek
  • 500g mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200g sera żółtego
  • 400g jogurtu naturalnego gęstego
  • 6 łyżek majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 paczka chipsów Tortilla (polecam serowe)
  • Sól
  • Pieprz
  • Oregano
  • Kmin rzymski
  • Olej do smażenia
  • 1 łyżka masła

Sałatka meksykańska – sprawdzony przepis

  1. Przygotowanie sosu: Jogurt wymieszać z majonezem  dodać  czosnek przeciśnięty  przez praskę przyprawić solą i pieprzem. (Sos można zrobić także w wersji bez czosnku, ja dodałam czosnek ponieważ lubię wyraziste smaki).
  2. Przygotowanie sałatki: pieczarki umyć, oczyścić  i poszatkować w plastry. Usmażyć  na łyżce masła .
  3. Cebulę obrać, pokroić w piórka i usmażyć na oleju , dodać mięso mielone przyprawione solą, pieprzem, oregano i kminem rzymskim (kmin rzymski daje bardzo aromatyczny  zapach i wyrazisty smak  nie każdy go lubi więc można pominąć). Smażyć razem ok  10-15 minut,  pod koniec smażenia dodać koncentrat pomidorowy. Zostawić  do wystudzenia.
  4. Fasolę i kukurydzę konserwową  odsączyć z zalewy, pomidory umyć i pokroić  w kostkę, sałatę umyć i porwać  na mniejsze kawałki
  5. Na dnie dużej (najlepiej przezroczystej ) miski  układamy sałatę , następnie kładziemy pokrojone w kosteczkę pomidory, pomidory solimy i pieprzymy do smaku. Na pomidory układamy  wcześniej przygotowane mięso, kolejno pieczarki fasolę i kukurydzę. Polewamy sosem wcześniej przygotowanym sosem. Na sos kładziemy starty ser. Sam wierzch sałatki posypujemy rozdrobnionymi chipsami. Dla lepszego efektu wizualnego można zrobić z chipsów obręcz w kształcie korony, ja w swojej sałatce pominęłam ten element
Sałatka meksykańska - przepis
Sałatka meksykańska – przepis

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Śledzie w śmietanie – przepis

Sałatka tortellini ze szpinakiem i bekonem – przepis

Sałatka z kurczaka, selera naciowego i migdałów

Kkanpunggi – pikantny smażony kurczak po koreańsku

Summary
recipe image
Recipe Name
Sałatka meksykańska – sprawdzony przepis
Published On

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *