Śledzie w śmietanie – przepis
Tradycyjny i sprawdzony przepis na prostą a zarazem jedną z najsmaczniejszych potraw (sałatek) na bazie śledzi czyli śledzie w śmietanie, które idealnie sprawdzą się jako przekąska nie tylko na wigilijnym stole ale także na każdej innej mniejszej czy większej imprezie.
Śledzie w śmietanie – przepis
Składniki:
- 500g – solone filety śledziowe matiasy ok.5-6szt
- 2 cebule
- 1 jabłko
- 300g kwaśnej śmietany 18%
- Pęczek koperku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka chrzanu
- 1 płaska łyżeczka cukru
- Sól i pieprz do smaku
Śledzie w śmietanie – przepis
Przygotowanie:
- Filety śledziowe płuczemy i moczymy w wodzie przez 2-3 godziny aby wypłukać nadmiar soli, następnie płaty kroimy w dwucentymetrowe kawałki.
- Cebulę obieramy ,kroimy najpierw na ćwiartki a potem w piórka, pokrojoną cebulę przekładamy do salaterki, zalewamy wrzątkiem i parzymy przez około półtorej minuty aby straciła swoją ostrość, następnie odcedzamy, pozostawiamy do ostygnięcia.
- Jabłka kroimy w ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne następnie kroimy w drobną kostkę
- Do miski przekładamy sparzoną cebulę, pokrojone jabłka, dodajemy garść posiekanego koperku, łyżeczkę chrzanu, sok z cytryny oraz cukier, wszystkie składniki mieszamy, następnie dodajemy kwaśną śmietanę i ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy śledzie delikatnie mieszamy doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solą.
- Miskę ze śledziami przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny ale najlepsze będą na drugi dzień gdy wszystkie składniki i aromaty wzajemnie się „przegryzą”. Smacznego
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Śledzie gajowego – Przysmak gajowego
Sałatka tortellini ze szpinakiem i bekonem – przepis
Śledzie pod pierzynką – przepis