Śledzie gajowego – Przysmak gajowego
Przysmak gajowego inaczej nazywany przysmak myśliwego, czy po prostu śledzie gajowego to pyszne śledzie z dodatkiem suszonych grzybów, oraz cebuli, są bardzo aromatyczne i wyraziste w smaku. Pierwszy raz te śledzie zakupiłam w sklepie i ich smak tak mnie zachwycił, ze postanowiłam zrobić ich domową wersję, która okazała się bardzo prosta a do ich wykonania nie potrzeba też było dużej ilości składników. Pokochałam te śledzie ze względu na smak i szybkość przygotowania i na pewno będą u mnie gościć na stole nie jeden raz.
Zapraszam do wypróbowania tego przepisu.
Śledzie gajowego – Przysmak gajowego
Składniki:
- 500g fileta śledziowego solonego Matjas,
- 4 cebule,
- 50g suszonych grzybów np. Prawdziwków,
- 100g koncentratu pomidorowego,
- 125 ml oleju,
- 3 łyżki octu,
- 3 łyżki cukru,
- 4 ziela angielskie,
- 3 liścia laurowe,
- Sól, pieprz do smaku,
- 5 ziaren pieprzu czarnego ziarnistego.
Śledzie gajowego – Przysmak gajowego przepis:
Przygotowanie:
- Filety śledziowe zamoczyć w zimnej wodzie na 2-3h , następnie osuszyć i pokroić na mniejsze kawałeczki.
- Suszone grzyby moczymy wodzie ok 1h następnie gotujemy w tej wodzie w której się moczyły jeszcze ok 1h pod przykryciem. Po ugotowaniu grzyby zostawiamy do ostygnięcia, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałeczki.
- Cebulę obrać, umyć, osuszyć i pokroić w pióra. W garnku lub głębokim naczyniu rozgrzewamy olej i wrzucamy cebule, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz ziarenka pieprzu i szklimy cebulę na złoty kolor.
- Gdy cebula będzie już złocista dodajemy suszone grzyby, koncentrat pomidorowy, cukier oraz ocet. Całość doprawiamy do smaku wedle uznania solą i pieprzem, dusimy jeszcze około 5 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Do wystudzonej cebuli z grzybami dodajemy wcześniej przygotowane śledzie, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Śledzie najlepiej smakują na drugi dzień.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Ryba po grecku z ogórkiem kiszonym i cebulą
Zapiekanka z ryżem, brokułem i kurczakiem