śledzie gajowego
PRZEKĄSKI

Śledzie gajowego – Przysmak gajowego

Śledzie gajowego – Przysmak gajowego

Przysmak gajowego inaczej nazywany przysmak myśliwego, czy po prostu śledzie gajowego to pyszne śledzie z dodatkiem suszonych grzybów, oraz cebuli, są bardzo aromatyczne i wyraziste w smaku. Pierwszy raz te śledzie zakupiłam w sklepie i ich smak tak mnie zachwycił, ze postanowiłam zrobić ich domową wersję, która okazała się bardzo prosta a do ich wykonania nie potrzeba też było dużej ilości składników. Pokochałam te śledzie ze względu na smak i szybkość przygotowania i na pewno będą u mnie gościć na stole nie jeden raz.

Zapraszam do wypróbowania tego przepisu.

Śledzie gajowego – Przysmak gajowego

Składniki:

  • 500g fileta śledziowego solonego Matjas,
  • 4 cebule,
  • 50g suszonych grzybów np. Prawdziwków,
  • 100g koncentratu pomidorowego,
  • 125 ml oleju,
  • 3 łyżki octu,
  • 3 łyżki cukru,
  • 4 ziela angielskie,
  • 3 liścia laurowe,
  • Sól, pieprz do smaku,
  • 5 ziaren pieprzu czarnego ziarnistego.

Śledzie gajowego – Przysmak gajowego przepis:

Przygotowanie:

  1. Filety śledziowe zamoczyć w zimnej wodzie na 2-3h , następnie osuszyć i pokroić na mniejsze kawałeczki.
  2. Suszone grzyby moczymy wodzie ok 1h następnie gotujemy w tej wodzie w której się moczyły jeszcze ok 1h pod przykryciem. Po ugotowaniu grzyby  zostawiamy do ostygnięcia, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałeczki.
  3. Cebulę obrać, umyć, osuszyć i pokroić w pióra. W garnku lub głębokim naczyniu rozgrzewamy  olej i wrzucamy cebule, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz ziarenka pieprzu i szklimy cebulę na złoty kolor.
  4. Gdy cebula będzie już złocista dodajemy suszone grzyby, koncentrat pomidorowy, cukier oraz ocet. Całość doprawiamy do smaku wedle uznania solą i pieprzem, dusimy jeszcze  około 5 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
  5. Do wystudzonej cebuli z grzybami dodajemy wcześniej przygotowane śledzie, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Śledzie najlepiej smakują na drugi dzień.
śledzie gajowego
śledzie gajowego, przysmak gajowego

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Ryba po grecku z ogórkiem kiszonym i cebulą

Śledzie w sosie koperkowym

Zapiekanka z ryżem, brokułem i kurczakiem

Placek po zbójnicku – przepis

Summary
recipe image
Recipe Name
Śledzie gajowego
Published On

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *