Śledzie pod pierzynką
SAŁATKI I SURÓWKI

Śledzie pod pierzynką – przepis

Śledzie pod pierzynką – przepis

Śledzie pod pierzynką inaczej nazywane rosyjską sałatką śledziową Szuba to jedna z najciekawszych sałatek śledziowych jakie do tej pory miałam okazje spróbować. Sałatka wykonana  jest z gotowanych warzyw, które doskonale łączą się ze słonym śledziem. Sałatka pięknie prezentuje się na stole, ponieważ układana jest warstwami gdzie główną warstwą są gotowane buraczki które wspaniale kontrastują z innymi warzywami. Sałatkę najlepiej podawać w szklanym naczyniu, aby wszystkie warstwy były widoczne. Jeśli jesteś fanem śledzi a w dodatku chcesz zaskoczyć swoich gości koniecznie wypróbuj ten przepis.

Śledzie pod pierzynką

Składniki:

  • 500g fileta śledziowego  solonego Matjas,
  • 2 buraki ćwikłowe,
  • 4 jajka,
  • 3 marchewki,
  • 3 ziemniaki,
  • 2 cebula,
  • 5 ogórków kiszonych,
  • 100g sera żółtego,
  • Sok z cytryny,
  • Majonez, jogurt naturalny grecki, musztarda,
  • Sól, pieprz, natka pietruszki

Śledzie pod pierzynką

Przygotowanie:

  1. Filety  śledziowe zalewamy zimną wodą i moczymy ok 2-3h następnie wymieniamy wodę i moczymy jeszcze z 1h (długość moczenia zależy jakiej słoności chcemy mieć śledzie).
  2. Śledzie kroimy w kosteczkę i skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy do lodówki.
  3. Buraki, ziemniaki i marchewkę gotujemy bez obierania (buraki gotujemy oddzielnie ponieważ puszczają sok ok 1,5h, marchew i ziemniaki możemy ugotować w jednym garnku ok 1h.).
  4. Warzywa po ugotowaniu obieramy. Buraki i marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, z buraczków odciskamy sok, ziemniak kroimy w kostkę.
  5. Jaja gotujemy na twardo i ścieramy na tarce lub kroimy w drobną kosteczkę, cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, ogórki kiszone  także kroimy w kosteczkę a następnie odciskamy z nich sok. Ser żółty ścieramy na tarce.
  6. Gdy wszystkie składniki mamy przygotowane układamy je naprzemiennie w salaterce. Na dnie naczynia układamy śledzie i przykrywamy cebulą, na cebulę wykładamy 1 dużą łyżkę majonezu i równomiernie rozsmarowujemy. Kolejną warstwę tworzą ziemniaki które solimy i oprószamy pieprzem, ziemniaki przykrywamy łyżką majonezu i łyżką musztardy. Na ziemniaki kładziemy buraczki i polewamy 1 łyżką majonezu i 1 łyżką jogurtu starannie rozsmarowujemy. Kolejną warstwę sałatki tworzy marchewka którą także polewamy 1 łyżką majonezu i jogurtu. Na marchewce układamy ogórki kiszone, które pokrywamy łyżką majonezu, i przykrywamy startym jajkiem. Ostatnią warstwę sałatki stanowi ser żółty.
  7. Gotową sałatkę możemy udekorować natką pietruszki.
Śledzie pod pierzynką
Śledzie pod pierzynką

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Śledzie w sosie koperkowym

Zapiekanka z ryżem, brokułem i kurczakiem

Dorsz pieczony z koperkiem

Sałatka warstwowa gyros – Ksiega-smaku.pl

Summary
recipe image
Recipe Name
Śledzie pod pierzynką
Published On

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *