Śledzie pod pierzynką – przepis
Śledzie pod pierzynką inaczej nazywane rosyjską sałatką śledziową Szuba to jedna z najciekawszych sałatek śledziowych jakie do tej pory miałam okazje spróbować. Sałatka wykonana jest z gotowanych warzyw, które doskonale łączą się ze słonym śledziem. Sałatka pięknie prezentuje się na stole, ponieważ układana jest warstwami gdzie główną warstwą są gotowane buraczki które wspaniale kontrastują z innymi warzywami. Sałatkę najlepiej podawać w szklanym naczyniu, aby wszystkie warstwy były widoczne. Jeśli jesteś fanem śledzi a w dodatku chcesz zaskoczyć swoich gości koniecznie wypróbuj ten przepis.
Śledzie pod pierzynką
Składniki:
- 500g fileta śledziowego solonego Matjas,
- 2 buraki ćwikłowe,
- 4 jajka,
- 3 marchewki,
- 3 ziemniaki,
- 2 cebula,
- 5 ogórków kiszonych,
- 100g sera żółtego,
- Sok z cytryny,
- Majonez, jogurt naturalny grecki, musztarda,
- Sól, pieprz, natka pietruszki
Śledzie pod pierzynką
Przygotowanie:
- Filety śledziowe zalewamy zimną wodą i moczymy ok 2-3h następnie wymieniamy wodę i moczymy jeszcze z 1h (długość moczenia zależy jakiej słoności chcemy mieć śledzie).
- Śledzie kroimy w kosteczkę i skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy do lodówki.
- Buraki, ziemniaki i marchewkę gotujemy bez obierania (buraki gotujemy oddzielnie ponieważ puszczają sok ok 1,5h, marchew i ziemniaki możemy ugotować w jednym garnku ok 1h.).
- Warzywa po ugotowaniu obieramy. Buraki i marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, z buraczków odciskamy sok, ziemniak kroimy w kostkę.
- Jaja gotujemy na twardo i ścieramy na tarce lub kroimy w drobną kosteczkę, cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, ogórki kiszone także kroimy w kosteczkę a następnie odciskamy z nich sok. Ser żółty ścieramy na tarce.
- Gdy wszystkie składniki mamy przygotowane układamy je naprzemiennie w salaterce. Na dnie naczynia układamy śledzie i przykrywamy cebulą, na cebulę wykładamy 1 dużą łyżkę majonezu i równomiernie rozsmarowujemy. Kolejną warstwę tworzą ziemniaki które solimy i oprószamy pieprzem, ziemniaki przykrywamy łyżką majonezu i łyżką musztardy. Na ziemniaki kładziemy buraczki i polewamy 1 łyżką majonezu i 1 łyżką jogurtu starannie rozsmarowujemy. Kolejną warstwę sałatki tworzy marchewka którą także polewamy 1 łyżką majonezu i jogurtu. Na marchewce układamy ogórki kiszone, które pokrywamy łyżką majonezu, i przykrywamy startym jajkiem. Ostatnią warstwę sałatki stanowi ser żółty.
- Gotową sałatkę możemy udekorować natką pietruszki.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Zapiekanka z ryżem, brokułem i kurczakiem
Sałatka warstwowa gyros – Ksiega-smaku.pl