Przepis na ciasto do pizzy
DANIA GŁÓWNE

Przepis na ciasto do pizzy

Przepis na ciasto do pizzy

Pizza jest w Polsce bardzo popularnym daniem i każdy kto ją przyrządza życzyłby sobie aby pizza jako całość i samo ciasto od pizzy było idealne i zawsze się udawało, Do tego potrzebny jest sprawdzony przepis dzięki któremu pizza zawsze będzie wyśmienita. Poniżej przedstawiam przepis wedle którego ja zawsze przyrządzam ciasto na pizze.

Przepis na ciasto do pizzy

Składniki (pizza ok 32cm):

  • 100ml wody
  • 200g mąki pszennej
  • 15g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soli

Przepis na ciasto do pizzy

Przygotowanie:         

  1. Do miski wkładamy odmierzoną ilość drożdży, dodajemy cukier i wodę, najlepiej żeby to była letnia woda, wtedy drożdże będą szybciej pracować, wszystko mieszamy aż wszystkie składniki się rozpuszczą.
  2. Do mikstury dodajemy jedną łyżkę oliwy i jedną łyżeczkę soli, następnie dodajemy odmierzoną ilość mąki i wszystko mieszamy, a później wyrabiamy jednolite ciasto na pizze. Ja używam robota do wyrobu ciasta, ale równie dobrze z powyższych składników można zagnieść ciasto ręcznie.
  3. Po wyrobieniu otrzymujemy elastyczne i sprężyste ciasto, które przykrywamy ściereczką i odkładamy na 15min na bok aby się odprężyło i częściowo wyrosło
  4. Wstępnie wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, oprószamy mąką  i wałkujemy do uzyskania cienkiego placka.
  5. Spód ciasta można podsypać podczas wałkowania albo kaszą manną albo po prostu odrobiną bułki tartej, które sprawią że po upieczeniu ciasto będzie na spodzie bardziej chrupkie
Przepis na ciasto do pizzy

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Smażony ryż z jajkiem po chińsku

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

Spaghetti Carbonara – przepis

Makaron z kurczakiem brokułem i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym

Summary
recipe image
Recipe Name
Przepis na ciasto do pizzy
Published On

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *