Zapiekanka „Gołąbkowa” z ryżem, mięsem mielonym i sosem pomidorowym
Przepis na zapiekankę z ryżem, mięsem mielonym i sosem śmietankowo pomidorowym, która smakiem przypomina klasyczne polskie gołąbki skąpane w aksamitnym sosie pomidorowym, przy tym jest pożywna i prosta w wykonaniu.
Zapiekanka z ryżem, mięsem mielonym i sosem pomidorowym
Składniki na 4 porcje:
Naczynie żaroodporne o wymiarach 18x30cm
- 300g ryżu
- 500g mięsa mielonego (łopatka lub szynka wieprzowa)
- 500g przecieru pomidorowego passaty
- ½ puszki groszku konserwowego
- 80ml słodkiej śmietanki 30%
- 100g sera żółtego startego na tarce na grubych oczkach
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
- Sól
- Pieprz
Zapiekanka z ryżem, mięsem mielonym i sosem pomidorowym
Przygotowanie:
- Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i przesypujemy do garnka.
- Do ryżu dodajemy połowę puszki groszku konserwowego wcześniej odsączonego z zalewy i mieszamy z ryżem.
- Na patelni rozgrzewamy trzy łyżki oleju, dodajemy dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i smażymy przez minutę, następnie na rozgrzany olej wkładamy mięso mielone, które oprószamy solidną szczyptą soli oraz pieprzu i smażymy około 15min co jakiś czas mieszając.
- Usmażone mięso zalewamy przecierem pomidorowym (passatą), smażymy jeszcze przez 5min na małym ogniu, a w tym czasie sos doprawiamy ostrą papryką w proszku, oraz solą i pieprzem.
- Pod koniec smażenia sos zalewamy słodką śmietanką, dokładnie mieszamy, następnie patelnię z sosem zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok.
- Przygotowane składniki dzielimy po połowie i układamy w dwóch warstwach w naczyniu żaroodpornym. Najpierw układamy warstwę ryżu, którą polewamy sosem z mięsem i obsypujemy połową sera żółtego, przy kolejnej warstwie postępujemy identycznie.
- Gotową zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 1800C i zapiekamy przez 35min.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Sernik oreo z borówkami i malinami
Zapiekanka z ryżem, brokułem i kurczakiem
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
Summary
Recipe Name
Zapiekanka z ryżem, mięsem mielonym i sosem pomidorowym
Published On
Average Rating
1 Review(s) Based on
Wygląda bardzo apetycznie.Zastanawiam się, czy to musi śmietanka 30%, a czy można zastąpić ją 18%?
Szczerze mówiąc sos do tej zapiekanki robiłam tylko ze słodką śmietanką, następnym razem spróbuję zrobić z kwaśną śmietaną.
Spodziewałam się w tym daniu kapusty, sugerując się określeniem „gołąbkowa”…
apetyczna ta zapiekanka