Najlepsza surówka z czerwonej kapusty
Jedna z najsmaczniejszych surówek obiadowych na bazie czerwonej kapusty o obłędnym kolorze do tego bardzo prosta w wykonaniu, idealnie pasuje do smażonych dań z wieprzowiny.
Surówka z czerwonej kapusty
Składniki:
- ½ główki czerwonej kapusty około 800g
- 1 jabłko
- 1 cebula
- Sok z ½ cytryny
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki chrzanu
- 1 łyżka cukru pudru
- ½ szklanki mleka
- 1 łyżka octu winnego
- Sól
- Pieprz
Surówka z czerwonej kapusty – przepis
Przygotowanie:
- Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i ścieramy na tarce na grubych oczkach, ewentualnie szatkujemy bardzo drobno nożem.
- Z jabłek wycinamy gniazda nasienne i również ścieramy na tarce na grubych oczkach
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
- Przygotowane składniki umieszczamy w misce, dodajemy sok z połowy cytryny, majonez, chrzan, oraz cukier puder, dodajemy również mleko oraz łyżkę octu winnego, następnie wszystkie dokładnie mieszamy i na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotową surówkę wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Surówka Coleslaw – sprawdzony przepis
Rolada schabowa z boczkiem i pieczarkami
Smażony ryż z jajkiem po chińsku
Summary
Recipe Name
Surówka z czerwonej kapusty
Published On