Kluski śląskie - Przepis
DODATKI

Przepis na tradycyjne kluski śląskie

Przepis na tradycyjne kluski śląskie

Prosty i sprawdzony przepis na tradycyjne kluski śląskie, które idealnie pasują jako dodatek do dań mięsnych z różnorakimi sosami, lub jako samodzielne danie okraszone skwarkami.  

Kluski śląskie – składniki:

  • 1kg ziemniaków
  • Mąka ziemniaczana
  • 1 łyżka mąki pszennej (opcjonalnie)
  • 1 jajko
  • Sól

Kluski śląskie – Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie, gdy będą miękkie odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków, bądź przepuszczamy przez maszynkę na sitku o najdrobniejszych oczkach.
  2. Ziemniaki przekładamy do miski z płaskim dnem, dociskamy równomiernie tak  aby z wierzchu powstała płaska powierzchnie następnie dzielimy na 4 równe części i wyciągamy jedną część ziemniaków na bok.
  3. W puste miejsce po jednej części ziemniaków wsypujemy mąkę ziemniaczaną (ja z reguły nasypuję mąki  z górką, opcjonalnie możemy dodatkowo dodać jedną łyżkę mąki pszennej, wtedy kluski wyjdą bardziej „gumowe”, z powrotem dodajemy ziemniaki które wcześniej wyciągnęliśmy.
  4. Do ziemniaków i mąki dodajemy jedno rozmącone jajko,  wstępnie mieszamy wszystkie składniki po czym przesypujemy na stolnicę i szybko wyrabiamy jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na kilka części z których formujemy wałki o średnicy około 3cm. Wałki tniemy na trzycentymetrowe kawałki i formujemy kluski wielkości orzecha włoskiego.
  5. Gotowe kluski gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 3 -4 minuty licząc od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię.  
  6. Gotowe kluski podajemy omaszczone skwarkami bądź z sosami pieczeniowymi. Smacznego
Kluski śląskie - Przepis
Kluski śląskie – Przepis

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Najlepsza surówka z czerwonej kapusty

Rolada schabowa z boczkiem i pieczarkami

Smażony ryż z jajkiem po chińsku

Placek po zbójnicku – przepis

Summary
recipe image
Recipe Name
Tradycyjne kluski śląskie
Published On

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *