Przepis na tradycyjne kluski śląskie
Prosty i sprawdzony przepis na tradycyjne kluski śląskie, które idealnie pasują jako dodatek do dań mięsnych z różnorakimi sosami, lub jako samodzielne danie okraszone skwarkami.
Kluski śląskie – składniki:
- 1kg ziemniaków
- Mąka ziemniaczana
- 1 łyżka mąki pszennej (opcjonalnie)
- 1 jajko
- Sól
Kluski śląskie – Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie, gdy będą miękkie odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków, bądź przepuszczamy przez maszynkę na sitku o najdrobniejszych oczkach.
- Ziemniaki przekładamy do miski z płaskim dnem, dociskamy równomiernie tak aby z wierzchu powstała płaska powierzchnie następnie dzielimy na 4 równe części i wyciągamy jedną część ziemniaków na bok.
- W puste miejsce po jednej części ziemniaków wsypujemy mąkę ziemniaczaną (ja z reguły nasypuję mąki z górką, opcjonalnie możemy dodatkowo dodać jedną łyżkę mąki pszennej, wtedy kluski wyjdą bardziej „gumowe”, z powrotem dodajemy ziemniaki które wcześniej wyciągnęliśmy.
- Do ziemniaków i mąki dodajemy jedno rozmącone jajko, wstępnie mieszamy wszystkie składniki po czym przesypujemy na stolnicę i szybko wyrabiamy jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na kilka części z których formujemy wałki o średnicy około 3cm. Wałki tniemy na trzycentymetrowe kawałki i formujemy kluski wielkości orzecha włoskiego.
- Gotowe kluski gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 3 -4 minuty licząc od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię.
- Gotowe kluski podajemy omaszczone skwarkami bądź z sosami pieczeniowymi. Smacznego
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty
Rolada schabowa z boczkiem i pieczarkami
Smażony ryż z jajkiem po chińsku
Summary
Recipe Name
Tradycyjne kluski śląskie
Published On