SAŁATKI I SURÓWKI

Surówka Coleslaw – sprawdzony przepis

Popularna i często goszcząca na naszych stołach surówka, znana również z sieci restauracji KFC, której głównym składnikiem jest drobno szatkowana zielona kapusta głowiasta. Świeża, orzeźwiająca i prosta w wykonaniu surówka coleslaw.

 

Składniki:

(dla ok 4 osób)

  • 1/2 małej główka kapusty ok. 0,5 kg
  • 1 średniej wielkości marchew
  • 1 cebula
  • ¼ szklanki mleka
  • 2 łyżki majonezu
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Szczypta pieprzu

 

Surówka Coleslaw

Przygotowanie:

  1. Umytą i obraną marchewkę ścieramy na tarce na grubych oczkach
  2. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  3. Kapustę ścieramy na tarce na grubych oczkach, albo szatkujemy w malakserze, należy pamiętać żeby z kapusty usunąć głąb.
  4. W oddzielnym pojemniku przygotowujemy sos – mleko łączymy z majonezem, octem balsamicznym, ewentualnie winnym, sokiem z cytryny, oraz cukrem pudrem, wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
  5. Sos wlewamy do wcześniej poszatkowanych warzyw, surówkę mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
  6. Po przyrządzeniu surówka coleslaw powinna trafić do lodówki na co najmniej godzinę.
surówka coleslaw
Summary
recipe image
Recipe Name
Surówka Coleslaw - sprawdzony przepis
Author Name
Published On

One comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *