Popularna i często goszcząca na naszych stołach surówka, znana również z sieci restauracji KFC, której głównym składnikiem jest drobno szatkowana zielona kapusta głowiasta. Świeża, orzeźwiająca i prosta w wykonaniu surówka coleslaw.
Składniki:
(dla ok 4 osób)
- 1/2 małej główka kapusty ok. 0,5 kg
- 1 średniej wielkości marchew
- 1 cebula
- ¼ szklanki mleka
- 2 łyżki majonezu
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka cukru pudru
- Szczypta pieprzu
Surówka Coleslaw
Przygotowanie:
- Umytą i obraną marchewkę ścieramy na tarce na grubych oczkach
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
- Kapustę ścieramy na tarce na grubych oczkach, albo szatkujemy w malakserze, należy pamiętać żeby z kapusty usunąć głąb.
- W oddzielnym pojemniku przygotowujemy sos – mleko łączymy z majonezem, octem balsamicznym, ewentualnie winnym, sokiem z cytryny, oraz cukrem pudrem, wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
- Sos wlewamy do wcześniej poszatkowanych warzyw, surówkę mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
- Po przyrządzeniu surówka coleslaw powinna trafić do lodówki na co najmniej godzinę.
Summary
Recipe Name
Surówka Coleslaw - sprawdzony przepis
Author Name
Przemek
Published On
Uwielbiam tą surówkę 🙂