Odrywany chlebek ziołowo czosnkowy
Przepis na super smaczną przekąskę idealną na imprezę. Odrywany chlebek ziołowo czosnkowy jest naprawdę prosty w wykonaniu a po upieczeniu bardzo smaczny, do tego bardzo fajnie się prezentuje.
Odrywany chlebek ziołowo czosnkowy
Składniki:
Ciasto:
- 550g mąki pszennej najlepiej typu 650
- 250ml wody
- 1 jajko
- 20g drożdży
- 30g masła
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
Masło czosnkowe:
- 80g masła
- 3 ząbki czosnku
- Pół filiżanki drobno posiekanej natki pietruszki
Dodatkowo jedno rozmącone jajko do posmarowania ciasta przed pieczeniem
Odrywany chlebek ziołowo czosnkowy
Przygotowanie:
- Przygotowujemy rozczyn drożdżowy, do miski rozkruszamy 20g świeżych drożdży, które zasypujemy cukrem, następnie wlewamy trzy łyżki wody i zasypujemy jedną łyżką mąki. Wszystkie składniki mieszamy po czym pozostawiamy na kilka minut aby rozczyn drożdżowy zaczął pracować.
- Do rozczynu wlewamy resztę wody i rozmącone jajko oraz wsypujemy odmierzoną ilość mąki i soli po czym zaczynamy wyrabiać ciasto. Gdy składniki się połączą dodajemy miękkie masło. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie miękkie i elastyczne. Do wyrabiania ciasta najlepiej użyć robota kuchennego, ale możemy również wyrabiać ciasto ręcznie.
- Wyrobione ciasto odstawiamy przykryte bawełnianą ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45min.
- W czasie gdy ciasto wyrasta przygotowujemy masło czosnkowe. Do miseczki wkładamy odmierzoną ilość miękkiego masła, dodajemy trzy większe ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, oraz drobno posiekaną natkę pietruszki, wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
- Następnie wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy po czym wałkujemy na duży płat w kształcie prostokąta o grubości około 1cm
- Na rozwałkowane ciasto nakładamy przygotowane masło czosnkowe i równomiernie smarujemy całą powierzchnię.
- Posmarowane ciasto tniemy na pięciocentymetrowej grubości paski, następnie przygotowujemy formę do pieczenia „keksówkę” lub naczynie żaroodporne które smarujemy wewnątrz masłem, po czym układamy wewnątrz paski ciasta poskładane jakby w harmonijkę. Ciasto układamy dosyć luźno pozostawiając szczeliny ponieważ będzie jeszcze wyrastać.
- Gdy ciasto jest już ułożone smarujemy je z wierzchu rozmąconym jajkiem i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na 30min.
- Naczynie z wyrośniętym ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 1800C i pieczemy przez 35min. Piekarnik ustawiony na grzanie góra – dół bez termo-obiegu, a naczynie z chlebkiem ustawione na pierwszej półce od dołu.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Bułki pszenne śniadaniowe – przepis
Chałka – przepis | Ksiega-Smaku.pl
Summary
Recipe Name
Odrywany chlebek ziołowo czosnkowy
Published On
Rewelacja ,piękny wygląd ,smaczny.Befe czesciej go robić.
Dziękuję za przepis ?
Smaczny, efektowny i wygodny w jedzeniu 😀 Bardzo fajny przepis!