Bułki pszenne śniadaniowe – przepis
Przepis na pyszne chrupiące bułki pszenne, idealne na śniadanie czy kolację, przepis jest bardzo prosty i sprawdzony.
Bułki pszenne śniadaniowe
Składniki:
Z poniższych składników wychodzi 12 bułek wielkości kajzerki
- 550g mąki pszennej najlepiej typu 650
- 250ml wody
- 1 jajko
- 10g drożdży
- 25g masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo do posmarowania bułek przed pieczeniem roztwór 50ml wody z jedną łyżką cukru
Bułki pszenne śniadaniowe
Przygotowanie:
- Przygotowujemy rozczyn drożdżowy, do miski rozkruszamy 10g świeżych drożdży, które zasypujemy cukrem, następnie wlewamy trzy łyżki wody i zasypujemy jedną łyżką mąki. Wszystkie składniki mieszamy po czym pozostawiamy na kilka minut aby rozczyn drożdżowy zaczął pracować.
- Do rozczynu wlewamy resztę wody i rozmącone jajko oraz wsypujemy odmierzoną ilość mąki i soli po czym zaczynamy wyrabiać ciasto na bułki. Gdy składniki się połączą dodajemy miękkie masło. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie miękkie i elastyczne. Do wyrabiania ciasta najlepiej użyć robota kuchennego, ale możemy również wyrabiać ciasto ręcznie.
- Wyrobione ciasto odstawiamy przykryte bawełnianą ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45min. Następnie ciasto przekładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy po czym dzielimy na 12 równych części. Każdy kawałek ciasta powinien ważyć około 75g i z takiej masy ciasta po wyrośnięciu i upieczeniu powstaną bułki wielkości typowych kajzerek.
- Z każdego kawałka ciasta formujemy kulki, które układamy na blasze do pieczenia (blachę wcześniej wykładamy papierem do pieczenia). Wszystkie kulki po ułożeniu dosyć mocno spłaszczamy dłonią. Następnie tak przygotowane kawałki ciasta z wierzchu smarujemy roztworem wody z cukrem, dzięki czemu bułki wypieką się na piękny złoty kolor.
- Przygotowane bułki ponownie przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia tym razem na 30min.
- Blachę z wyrośniętymi bułkami pszennymi wkładamy do piekarnika nagrzanego do 2000C i pieczemy przez 25min. Piekarnik ustawiony na grzanie góra – dół bez termo-obiegu, a blacha na środkowej półce.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Chleb pszenno-żytni na zakwasie i drożdżach
Chałka – przepis | Ksiega-Smaku.pl
Summary
Recipe Name
Bułki pszenne śniadaniowe
Published On