Bułki pszenne śniadaniowe – przepis
PIECZYWO

Bułki pszenne śniadaniowe – przepis

Bułki pszenne śniadaniowe – przepis

Przepis na pyszne chrupiące bułki pszenne, idealne na śniadanie czy kolację, przepis jest bardzo prosty i sprawdzony.

Bułki pszenne śniadaniowe

Składniki:

Z poniższych składników wychodzi 12 bułek wielkości kajzerki

  • 550g mąki pszennej najlepiej typu 650
  • 250ml wody
  • 1 jajko
  • 10g drożdży
  • 25g masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo do posmarowania bułek przed pieczeniem roztwór 50ml wody z jedną  łyżką cukru

Bułki pszenne śniadaniowe

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy rozczyn drożdżowy, do miski rozkruszamy 10g świeżych drożdży, które zasypujemy cukrem, następnie wlewamy trzy łyżki wody i zasypujemy jedną łyżką mąki. Wszystkie składniki mieszamy po czym pozostawiamy na kilka minut aby rozczyn drożdżowy zaczął pracować.
  2. Do rozczynu wlewamy resztę wody i rozmącone jajko oraz wsypujemy odmierzoną ilość mąki i soli po czym zaczynamy wyrabiać ciasto na bułki. Gdy składniki się połączą dodajemy miękkie masło.  Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie miękkie i elastyczne. Do wyrabiania ciasta najlepiej użyć robota kuchennego, ale możemy również wyrabiać ciasto ręcznie.
  3. Wyrobione ciasto odstawiamy przykryte bawełnianą ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45min. Następnie ciasto przekładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy po czym dzielimy na 12 równych części. Każdy kawałek ciasta powinien ważyć około 75g i z takiej masy ciasta po wyrośnięciu i upieczeniu powstaną bułki wielkości typowych kajzerek.
  4. Z każdego kawałka ciasta formujemy kulki, które układamy na blasze do pieczenia (blachę wcześniej wykładamy papierem do pieczenia). Wszystkie kulki po ułożeniu dosyć mocno spłaszczamy dłonią. Następnie tak przygotowane kawałki ciasta z wierzchu smarujemy roztworem wody z cukrem, dzięki czemu bułki wypieką się na piękny złoty kolor.
  5. Przygotowane bułki ponownie przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia tym razem na 30min.
  6. Blachę z wyrośniętymi bułkami pszennymi wkładamy do piekarnika nagrzanego do 2000C i pieczemy przez 25min. Piekarnik ustawiony na grzanie góra – dół bez termo-obiegu, a blacha na środkowej półce.
Bułki pszenne śniadaniowe – przepis
Bułki pszenne śniadaniowe – przepis

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Chleb pszenno-żytni na zakwasie i drożdżach

Chałka – przepis | Ksiega-Smaku.pl

Weka pszenna – przepis

Strucla makowa – przepis

Summary
Recipe Name
Bułki pszenne śniadaniowe
Published On

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *