Sałatka z ryżem tuńczykiem i jajkiem
Bardzo szybka, smaczna i pożywna sałatka z ryżem, tuńczykiem i jajkiem, zrobienie tej sałatki nie wymaga wiele wysiłku, czasu ani nawet specjalnych narzędzi, z zaledwie siedmiu składników powstaje super przekąska np. na drugie śniadanie.
Sałatka z ryżem i tuńczykiem
Składniki:
- 150g ryżu (waga suchego ziarna przed ugotowaniem)
- 4 jajka
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (130g po odsączeniu)
- ½ puszki kukurydzy konserwowej (150g)
- 3 ogórki kiszone (150g)
- 100g papryki konserwowej
- 2 łyżki majonezu
- Sól i pieprz do smaku
Sałatka z ryżem i tuńczykiem – przepis
Przygotowanie:
- Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
- Jajka kurze gotujemy na twardo, odstawiamy do ostygnięcia po czym obieramy ze skorupek i kroimy w gruba kostkę.
- Ogórki kiszone i paprykę konserwową kroimy w drobną kostkę. Paprykę konserwową możemy zastąpić świeżą papryką, wtedy sałatka będzie bardziej chrupka.
- Do dużej miski wsypujemy ugotowany i odcedzony ryż, dodajemy pokrojone jajka oraz odcedzone ziarna kukurydzy, dodajemy również pokrojone ogórki i paprykę konserwową a na koniec tuńczyka w kawałkach.
- Wszystkie składniki delikatnie mieszamy po czym dodajemy dwie łyżki majonezu i ponownie mieszamy doprawiając sałatkę przy okazji solą i pieprzem do smaku. Smacznego
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Śródziemnomorska sałatka orzo z ciecierzycą i serem feta
Sałatka z pora i jajek – przepis
Włoska sałatka tortellini z salami
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty
Summary
Recipe Name
Sałatka z ryżem tuńczykiem i jajkiem
Published On