Sałatka z pora i jajek – przepis
Przepis na bardzo prostą a jednocześnie bardzo smaczną sałatkę z pora i jajek, którą robi się dosłownie w kilka minut z kilu popularnych składników a która doskonale sprawdzi się jako sałatka imprezowa czy też po prostu potrawa na drugie śniadanie.
Sałatka z pora i jajek
Składniki (na 4-5 porcji):
- 1 duży por lub 2 małe (około 300g)
- 5 jajek
- 4 ogórki kiszone (ok. 200g)
- ½ puszki kukurydzy konserwowej
- ½ puszki groszku konserwowego
- 3-4 łyżki majonezu
- Sól
- pieprz
- koperek do dekoracji
Sałatka z pora i jajek
Przygotowanie:
- Odcinamy zieloną część pora, zostawiając tylko białą, dokładnie płuczemy, następnie tniemy w ćwierć talarki. Pokrojonego pora przekładamy do miski, zalewamy wrzącą wodą i parzymy przez dwie minuty aby por stracił swoją ostrość, po czym odcedzamy z wody i pozostawiamy do ostygnięcia.
- Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do ostygniętego pora.
- Ogórki również kroimy w kostkę i dodajemy do pora
- Dodajemy po połowie puszki kukurydzy oraz groszku konserwowego
- Do pokrojonych składników dodajemy majonez, wszystko dokładnie mieszamy na koniec doprawiając solą i pieprzem do smaku.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Włoska sałatka tortellini z salami
Sałatka meksykańska – sprawdzony przepis
Sałatka z brokułem kurczakiem i migdałami
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty
Summary
Recipe Name
Sałatka z pora i jajek
Published On