Chałka – przepis | Ksiega-Smaku.pl
Przepis na bardzo puszystą, maślaną i niesamowicie smaczną chałkę drożdżową posypaną z wierzchu słodziutką, lekko zrumienioną kruszonką. Z poniższego przepisu wychodzą dwie średniej wielkości chałki, które zapewniam błyskawicznie znikną z talerzy. Smacznego
Chałka – przepis
Składniki na 2 średniej wielkości chałki
- 250ml mleka
- 600g mąki pszennej
- 20g drożdży
- 1 jajko
- 60g cukru
- 60g masła
- ½ łyżeczki soli
Kruszonka
- 25g masła
- 25g cukru
- 50g mąki
Dodatkowo
- 1 jajko do posmarowania ciasta
Chałka – przepis
Przygotowanie:
- Do miski wsypujemy rozkruszone drożdże które zasypujemy jedną łyżeczką cukru, czekamy minutę aż zaczną się rozpływać po czym wlewamy 4 łyżki mleka i wsypujemy łyżkę mąki, wszystko mieszamy i zostawiamy na kilka minut aby rozczyn drożdżowy zaczął pracować.
- Do rozczynu wlewamy resztę mleka i rozmącone jajko, wsypujemy cukier oraz sól, dodajemy również mąkę i zaczynamy wyrabiać ciasto drożdżowe. W trakcie wyrabiania, po wymieszaniu wszystkich składników wlewamy roztopione i ostudzone masło i kontynuujemy zagniatanie do momentu aż powstanie miękkie i elastyczne ciasto. Do wyrabiania ciasta najwygodniej użyć robota kuchennego, ale możemy również wyrabiać ciasto ręcznie.
- Wyrobione ciasto odstawiamy przykryte bawełnianą ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5h. Następnie przekładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy po czym formujemy wałek, który dzielimy na sześć równych części. Każdą część rolujemy w wałek o długości około 35-40cm i średnicy 2-3cm
- Na każdą z dwóch chałek bierzemy po trzy zrolowane wałki ciasta które układamy równolegle do siebie i z jednego końca zlepiamy ze sobą, następnie zaplatamy w warkocz a zlepione końce podwijamy pod siebie.
- Tak przygotowane i zaplecione ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
- W czasie, gdy ciasto wyrasta przygotowujemy kruszonkę, w misce mieszamy i zagniatamy ze sobą 25g masła, 25g cukru i 50g mąki pszennej do momentu aż powstanie surowa kruszonka.
- Warkocze z ciasta drożdżowego smarujemy z wierzchu rozmąconym jajkiem po czym posypujemy kruszonką
- Tak przygotowane chałki pozostawiamy ponownie na 30min do wyrośnięcia, , następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 1800C przez 25min (Piekarnik ustawiony na grzanie góra – dół bez termo-obiegu)
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką
Summary
Recipe Name
Chałka – przepis
Published On
Najlepsza z samym masełkiem <3!