Chałka – przepis | Ksiega-Smaku.pl
PIECZYWO

Chałka – przepis | Ksiega-Smaku.pl

Chałka – przepis | Ksiega-Smaku.pl

Przepis na bardzo puszystą, maślaną i niesamowicie smaczną chałkę drożdżową posypaną z wierzchu słodziutką, lekko zrumienioną kruszonką. Z poniższego przepisu wychodzą dwie średniej wielkości chałki, które zapewniam błyskawicznie znikną z talerzy.  Smacznego  

Chałka – przepis

Składniki na 2 średniej wielkości chałki

  • 250ml mleka
  • 600g mąki pszennej
  • 20g drożdży
  • 1 jajko
  • 60g cukru
  • 60g masła
  • ½  łyżeczki soli

Kruszonka

  • 25g masła
  • 25g cukru
  • 50g mąki

Dodatkowo

  • 1 jajko do posmarowania ciasta

Chałka – przepis

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypujemy rozkruszone drożdże które zasypujemy jedną łyżeczką cukru, czekamy minutę aż zaczną się rozpływać po czym wlewamy 4 łyżki mleka i wsypujemy łyżkę mąki, wszystko mieszamy i zostawiamy na kilka minut aby rozczyn drożdżowy zaczął pracować.
  2. Do rozczynu wlewamy resztę mleka i rozmącone jajko, wsypujemy cukier oraz sól, dodajemy również mąkę i zaczynamy wyrabiać ciasto drożdżowe. W trakcie wyrabiania, po wymieszaniu wszystkich składników wlewamy roztopione i ostudzone masło i kontynuujemy zagniatanie do momentu aż powstanie miękkie i elastyczne ciasto. Do wyrabiania ciasta najwygodniej użyć robota kuchennego, ale możemy również wyrabiać ciasto ręcznie.
  3. Wyrobione ciasto odstawiamy przykryte bawełnianą ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5h. Następnie przekładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy po czym formujemy wałek, który dzielimy na sześć równych części. Każdą część rolujemy w wałek o długości około 35-40cm i średnicy 2-3cm
  4. Na każdą z dwóch chałek bierzemy po trzy zrolowane wałki ciasta które układamy równolegle do siebie i z jednego końca zlepiamy ze sobą, następnie zaplatamy w warkocz a zlepione końce podwijamy pod siebie.
  5. Tak przygotowane i zaplecione ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
  6. W czasie, gdy ciasto wyrasta  przygotowujemy kruszonkę, w misce mieszamy i zagniatamy ze sobą 25g masła, 25g cukru i 50g mąki pszennej do momentu aż powstanie surowa kruszonka.
  7. Warkocze z ciasta drożdżowego smarujemy z wierzchu rozmąconym jajkiem po czym posypujemy kruszonką  
  8. Tak przygotowane chałki pozostawiamy  ponownie na  30min do wyrośnięcia, ,  następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 1800C przez 25min (Piekarnik ustawiony na grzanie góra – dół bez termo-obiegu)
Chałka – przepis | Ksiega-Smaku.pl
chałka – przepis

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Kapuśniaczki drożdżowe

Weka pszenna – przepis

Kulebiak z kapustą i grzybami

Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką

Summary
recipe image
Recipe Name
Chałka – przepis
Published On

One comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *