Desery

Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką

Przepis na idealne ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką, które w błyskawicznym tempie będzie znikało z talerzy, szczególnie w wersji na ciepło, czyli zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, w towarzystwie szklanki wiejskiego mleka – takie jest najlepsze.

Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką

(brytfanka 25x30cm)

Składniki:

  • 250ml mleka
  • 3łyżki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • Drożdże 50g
  • 100g masła
  • 100g cukru
  • 550g mąki
  • 3 jajka
  • Szczypta soli
  • 2 jabłka
  • cynamon

Kruszonka

  • 25g masła
  • 25g cukru
  • 50g mąki

Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy rozczyn drożdżowy: Do miski wlewamy szklankę letniego mleka, do którego wkruszamy 50g drożdży, następnie dodajemy łyżkę cukru i trzy łyżki mąki. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10min., aż drożdże zaczną pracować
  2. Do rozczynu drożdżowego dodajemy resztę cukru, szczyptę soli, trzy jajka, całą mąkę pszenną i 100g klarowanego, letniego masła. Ze powyższych składników wyrabiamy ręcznie, bądź robotem kuchennym jednolite ciasto drożdżowe, które następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30min. Ciasto powinno podwoić a nawet potroić swoją objętość.
  3. W czasie, gdy ciasto będzie wyrastać przygotowujemy kruszonkę, w misce mieszamy i zagniatamy ze sobą 25g masła, 25g cukru i 50g mąki pszennej do momentu aż powstanie surowa kruszonka.
  4. Z jabłek wydążamy gniazda nasienne a jabłka kroimy w grubą kostkę.
  5. Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy na brytfannę wyłożoną papierem do pieczenia, ciasto rozprowadzamy równomiernie na całej brytfannie, następnie na ciasto układamy pokrojone jabłka, które lekko wciskamy w głąb ciasta.
  6. Jabłka oprószamy cynamonem a z wierzchu całość posypujemy kruszonką
  7. Gotowe ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 1800C i pieczemy przez 40min. (Piekarnik ustawiony na pieczenie góra-dół bez termo-obiegu).

Smacznego

Placek drożdżowy z jabłkami i kruszonką

  Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Drożdżowe jagodzianki z kruszonką

Sałatka ziemniaczana z awokado i boczkiem

Meksykańskie Chili con carne – przepis

Summary
recipe image
Recipe Name
Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

One comment

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *