Kapuśniaczki drożdżowe
Przepis na pyszne kapuśniaczki drożdżowe z kiszoną kapustą i grzybami leśnymi, doskonałe jako przekąska na przyjęcia, lub imprezy rodzinne a oprócz tego obowiązkowa potrawa na wigilijnym stole. farsz skryty w pysznym, puszystym i delikatnym cieście drożdżowym po prostu palce lizać.
Kapuśniaczki drożdżowe
Składniki na około 25szt. kapuśniaczków:
Farsz:
- 300g kapusty kiszonej
- 20g suszonych grzybów leśnych
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- szklanka wody
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
Ciasto:
- 200ml mleka
- 550g mąki pszennej
- 20g drożdży
- 2 jajka (1 całe + 1 żółtko)
- 40g masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
Dodatkowo 1rozmącone jajko i kminek do posmarowania i posypania kapuśniaczków przed pieczeniem.
Kapuśniaczki drożdżowe
Przygotowanie:
Farsz:
- Grzyby zalewamy jedną szklanką wrzącej wody, odstawiamy na godzinę do namoczenia, po tym czasie grzyby odcedzamy i kroimy w drobną kostkę. Wodę która pozostaje po moczeniu grzybów zostawiamy w oddzielnym pojemniku, użyjemy jej później przy gotowaniu kapusty.
- Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, smażymy na oleju do momentu aż się zeszkli.
- Kapustę kiszoną lekko odciskamy z nadmiaru wody, kroimy w drobną kostkę, następnie przekładamy do garnka, dodajemy posiekane grzyby, zeszkloną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, kminek i majeranek oraz wodę z moczenia grzybów. Kapustę gotujemy na małym ogniu przez 30-40min., na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku, odstawiamy do wystygnięcia.
Ciasto:
- W misce rozkruszamy drożdże, dodajemy jedną łyżeczkę cukru, wlewamy 3 łyżki mleka i dodajemy łyżkę mąki, składniki mieszamy i odstawiamy na kilka minut aż rozczyn drożdżowy zacznie pracować.
- Kolejno do pracującego rozczynu wlewamy odmierzoną ilość mleka i rozmącone jajka, wsypujemy mąkę, dodajemy łyżeczkę soli i zaczynamy wyrabiać ciasto. Gdy składniki się połączą dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie miękkie elastyczne oraz łatwo będzie odchodzić od ręki.
- Wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia, następnie przekładamy na stolnicę, chwilę zagniatamy i dzielimy na dwie równe części, obie porcje ciasta wałkujemy na dwa płaty o kształcie prostokątów i wymiarach około 30x40cm. Ciasto przecinamy na pół aby powstały płaty o wymiarach około 15x40cm
- Farsz dzielimy na cztery części. Na rozwałkowany płat ciasta nakładamy jedną część farszu w kształcie wałka o średnicy około 3cmwzdłuż dłuższego boku po czym zwijamy ciasto wzdłuż właśnie dłuższego boku tworząc roladę. Tak samo postępujemy z pozostałymi trzema przygotowanymi płatami ciasta. Zwinięte ciasto tniemy na sześcio-centymetrowe kawałki.
- Gotowe kapuśniaczki układamy łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, z wierzchu smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy kminkiem.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 1800C przez 28-30min. (Piekarnik ustawiony na grzanie góra-dół bez termo-obiegu, blacha ustawiona na najniższej półce )
- Podajemy na ciepło lub zimno, najlepiej z barszczem czerwonym. Smacznego
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Bułeczki cynamonowe – Cinnamon Rolls
Summary
Recipe Name
Kapuśniaczki drożdżowe
Published On
Bardzo dobre przepisy, wiarygodne i proste, a najważniejsze, że wszystko bardzo smaczne ! Polecam!