Kulebiak z kapustą i grzybami
Przepis na tradycyjną potrawę Wigilijną czyli Kulebiak z kiszoną kapustą i grzybami leśnymi, farsz skryty w pysznym, puszystym i delikatnym cieście drożdżowym po prostu palce lizać. Z poniższego przepisu wychodzą dwa bardzo smaczne kulebiaki drożdżowe.
Kulebiak z kapustą i grzybami
Składniki na 2 kulebiaki:
Farsz:
- 500g kapusty kiszonej
- 40g suszonych grzybów leśnych
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- dwie szklanki wody
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- Sól i pieprz do smaku
Ciasto:
- 200ml mleka
- 550g mąki pszennej
- 20g drożdży
- 2 jajka (1 całe + 1 żółtko)
- 50g masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo 1rozmącone jajko i kminek do posmarowania i posypania kulebiaka przed pieczeniem.
Kulebiak z kapustą i grzybami
Przygotowanie:
Farsz:
- Grzyby zalewamy dwiema szklankami wrzącej wody i odstawiamy na godzinę do namoczenia, po tym czasie grzyby odcedzamy i kroimy w drobną kostkę, wodę pozostałą po moczeniu grzybów zostawiamy w oddzielnym pojemniku, użyjemy ją później przy gotowaniu kapusty.
- W kolejnym kroku cebulę obieramy, kroimy w kostkę, smażymy na oleju do momentu aż się zeszkli.
- Kapustę kiszoną lekko odciskamy z nadmiaru wody, kroimy w drobną kostkę, następnie przekładamy do garnka, dodajemy posiekane grzyby, zeszkloną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, kminek i majeranek oraz wodę z moczenia grzybów. Kapustę gotujemy na małym ogniu przez 40-50min., na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku, odstawiamy do wystygnięcia.
Ciasto:
- W misce rozkruszamy drożdże, dodajemy jedną łyżeczkę cukru, wlewamy 3 łyżki mleka i dodajemy łyżkę mąki, składniki mieszamy i odstawiamy na kilka minut aż rozczyn drożdżowy zacznie pracować.
- Do pracującego rozczynu wlewamy odmierzoną ilość mleka i rozmącone jajka, wsypujemy mąkę, dodajemy łyżeczkę soli i zaczynamy wyrabiać ciasto. Gdy składniki się połączą dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie miękkie elastyczne oraz łatwo będzie odchodzić od ręki.
- Wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia, następnie przekładamy na stolnicę, chwilę zagniatamy i dzielimy na dwie równe części, obie porcje ciasta wałkujemy na dwa płaty o kształcie prostokątów i wymiarach około 30x35cm
- Na rozwałkowane ciasto nakładamy farsz pozostawiając po 2-3cm wolnego miejsca z brzegów ciasta i zwijamy wzdłuż dłuższego boku tworząc roladę. Tak samo postępujemy z drugim przygotowanym płatem ciasta.
- Gotowe kulebiaki układamy łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia końce zlepiamy ze sobą aby farsz nie wypłyną, z wierzchu smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy kminkiem.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 1800C przez 40-45min. (Piekarnik ustawiony na grzanie góra-dół bez termo-obiegu)
- Podajemy na ciepło lub zimno, najlepiej z barszczem czerwonym. Smacznego

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Kutia wigilijna – tradycyjny przepis
Pierogi z kapustą i grzybami – przepis
Summary

Recipe Name
Kulebiak z kapustą i grzybami
Published On