Weka pszenna – przepis
Przepis na pyszną, delikatną i pachnącą świeżym pieczywem wekę pszenną, której smak będzie przypominał smak tej z dzieciństwa, która nie będzie się zsychać jak te z popularnych marketów i która cię zdziwi jak szybko znika z chlebaka. Poniżej przepis na dwie sztuki weki pszennej.
Weka pszenna
Składniki na dwie weki:
- 150ml mleko
- 200ml woda
- 650g mąki pszennej
- 20g drożdży
- 30ml oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
Dodatkowo do posmarowania weki przed pieczeniem roztwór 50ml wody z jedną łyżeczką cukru
Weka pszenna
Przygotowanie:
- Przygotowujemy rozczyn drożdżowy, do miski rozkruszamy 20g świeżych drożdży, które zasypujemy cukrem, następnie wlewamy trzy łyżki mleka i zasypujemy jedną łyżką mąki. Wszystkie składniki mieszamy po czym pozostawiamy na kilka minut aby rozczyn drożdżowy zaczął pracować.
- Do rozczynu wlewamy resztę mleka, wodę oraz odmierzoną ilość oleju, wsypujemy również mąkę i sól po czym zaczynamy wyrabiać ciasto na wekę. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie miękkie i elastyczne.
- Wyrobione ciasto formujemy w kulkę i przykryte bawełnianą ściereczką pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, oba kawałki chwilę zagniatamy po czym formujemy dwa wałki o długości około 30cm każdy, uformowane ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiając kilkucentymetrowy odstęp między jednym a drugim.
- Weki nacinamy z wierzchu nożem i smarujemy przygotowanym rozczynem wody z cukrem, ponownie odstawiamy do wyrośnięcia tym razem na 30min.
- Wyrośnięte weki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 2000C przez 30min. Piekarnik ustawiony na grzanie góra – dół bez termo – obiegu, blacha włożona na najniższej półce.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Chleb pszenno-żytni na zakwasie i drożdżach
Summary
Recipe Name
Weka pszenna
Published On
Ps. 1
Polecam przed pieczeniem nakłuć w kilku miejscach wykałaczką lub widelcem, ja jednej nie nakłułam i były dziury w miąższu i pod skórką, ale nie popękała 🙂
Zrobiłam z tego konkretnego przepisu pierwszy raz w ten weekend, wyszły super, użyłam mąki 500, więc lekkie i trochę sprężyste, następnym razem spróbuję zamienić olej na masło, powinny być bardziej delikatne
Proste i skuteczne, na pewno wszystkim posmakuje więc kradnę przepis do zrobienia w domu