Bułki Hamburgerowe – przepis
Najlepsze domowe hamburgery nie mogą się obejść bez dobrego pieczywa, a wiadomo ze to kupione w markecie czy zwykłym sklepie jest dalekie od ideału, dlatego warto czasem przygotować własnoręcznie robione domowe bułki hamburgerowe, które nie dość że są bardzo proste w wykonaniu, to bardzo smaczne a do tego dosyć szybkie i tanie w wykonaniu. Poniżej przepis na 9szt. tych pysznych bułeczek.
Bułki hamburgerowe
Składniki:
- 500-520g mąki pszennej najlepiej typu 650
- 250ml mleka
- 1 jajko
- 20g drożdży
- 25g masła
- 1 łyżeczka cukru
- 2 płaskie łyżeczki soli
Dodatkowo do posmarowania bułek przed pieczeniem roztwór 50ml wody z jedną łyżką cukru oraz sezam do posypania bułek
Bułki hamburgerowe
Przygotowanie:
- Przygotowujemy rozczyn drożdżowy, do miski rozkruszamy 20g świeżych drożdży, które zasypujemy cukrem, następnie wlewamy trzy łyżki mleka i zasypujemy jedną łyżką mąki. Wszystkie składniki mieszamy po czym pozostawiamy na kilka minut aby rozczyn drożdżowy zaczął pracować.
- Do rozczynu wlewamy resztę mleka i rozmącone jajko oraz wsypujemy odmierzoną ilość mąki i soli po czym zaczynamy wyrabiać ciasto na bułki. Gdy składniki się połączą dodajemy miękkie masło. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie miękkie i elastyczne. Do wyrabiania ciasta najlepiej użyć robota kuchennego, ale możemy również wyrabiać ciasto ręcznie.
- Wyrobione ciasto odstawiamy przykryte bawełnianą ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60min. Następnie ciasto przekładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy po czym dzielimy na 9 równych części. Każdy kawałek ciasta powinien ważyć około 100g i z takiej masy ciasta po wyrośnięciu i upieczeniu powstaną bułki wielkości typowych bułek hamburgerowych.
- Z każdego kawałka ciasta formujemy kulki, które układamy na blasze do pieczenia (blachę wcześniej wykładamy papierem do pieczenia). Wszystkie kulki po ułożeniu dosyć mocno spłaszczamy dłonią. Następnie tak przygotowane kawałki ciasta z wierzchu smarujemy roztworem wody z cukrem i obsypujemy nasionami sezamu, dzięki czemu bułki wypieką się na piękny złoty kolor.
- Przygotowane bułki ponownie przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia tym razem na 30min.
- Blachę z wyrośniętymi bułkami pszennymi wkładamy do piekarnika nagrzanego do 1800C i pieczemy przez 25min. Piekarnik ustawiony na grzanie góra – dół bez termo-obiegu, a blacha na środkowej półce.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Chałka – przepis | Ksiega-Smaku.pl
Obwarzanki krakowskie – przepis
Odrywany chlebek ziołowo czosnkowy