Młoda kapusta zasmażana z koperkiem
DODATKI

Młoda kapusta zasmażana

Młoda kapusta zasmażana

Wiosną wśród nowalijek na pewno znajdziemy młodą kapustę, z której możemy przygotować pyszną, delikatną i bardzo apetyczną młodą kapustę zasmażaną, czyli dodatek który idealnie pasuje do tradycyjnego kotleta schabowego, czy też kotletów mielonych. Poniżej szybki i prosty przepis na ten pyszny specjał.  

Młoda kapusta zasmażana

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty (u mnie 1kg)
  • 2 cebule
  • Pęczek koperku
  • 2 łyżki oleju
  • 25g masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • szklanka wody (250ml)
  • 1 łyżeczka soli
  • Pieprz do smaku

Młoda kapusta zasmażana

Przygotowanie:

  1. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, następnie wsypujemy pokrojoną cebulę i smażymy do momentu aż cebula się zeszkli.
  2. Młodą kapustę drobno szatkujemy, przekładamy do dużego garnka, dodajemy zeszkloną cebulę i zalewamy szklanką wody. Do kapusty dodajemy sól oraz pieprz, po czym garnek przykrywamy pokrywką i dusimy przez 10 min.
  3. W czasie gdy kapusta się dusi drobno siekamy koperek oraz przygotowujemy zasmażkę
  4. W małym rondelku rozpuszczamy 25g masła, dodajemy czubatą łyżkę mąki i smażymy przez około 2 min intensywnie mieszając aż powstanie klarowna zasmażka bez grudek.
  5. Gdy kapusta jest już miękka do garnka dodajemy pokrojony koperek i wlewamy zasmażkę, wszystkie składniki mieszamy i całość dusimy jeszcze przez 5min, w razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Młoda kapusta zasmażana z koperkiem
Młoda kapusta zasmażana

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Surówka Coleslaw – sprawdzony przepis

Najlepsza surówka z czerwonej kapusty

Gnocchi w sosie grzybowym – przepis

Przepis na tradycyjne kluski śląskie

Summary
recipe image
Recipe Name
Młoda kapusta zasmażana
Published On

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *