Młoda kapusta zasmażana
Wiosną wśród nowalijek na pewno znajdziemy młodą kapustę, z której możemy przygotować pyszną, delikatną i bardzo apetyczną młodą kapustę zasmażaną, czyli dodatek który idealnie pasuje do tradycyjnego kotleta schabowego, czy też kotletów mielonych. Poniżej szybki i prosty przepis na ten pyszny specjał.
Młoda kapusta zasmażana
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty (u mnie 1kg)
- 2 cebule
- Pęczek koperku
- 2 łyżki oleju
- 25g masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- szklanka wody (250ml)
- 1 łyżeczka soli
- Pieprz do smaku
Młoda kapusta zasmażana
Przygotowanie:
- Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, następnie wsypujemy pokrojoną cebulę i smażymy do momentu aż cebula się zeszkli.
- Młodą kapustę drobno szatkujemy, przekładamy do dużego garnka, dodajemy zeszkloną cebulę i zalewamy szklanką wody. Do kapusty dodajemy sól oraz pieprz, po czym garnek przykrywamy pokrywką i dusimy przez 10 min.
- W czasie gdy kapusta się dusi drobno siekamy koperek oraz przygotowujemy zasmażkę
- W małym rondelku rozpuszczamy 25g masła, dodajemy czubatą łyżkę mąki i smażymy przez około 2 min intensywnie mieszając aż powstanie klarowna zasmażka bez grudek.
- Gdy kapusta jest już miękka do garnka dodajemy pokrojony koperek i wlewamy zasmażkę, wszystkie składniki mieszamy i całość dusimy jeszcze przez 5min, w razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Surówka Coleslaw – sprawdzony przepis
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty
Gnocchi w sosie grzybowym – przepis
Przepis na tradycyjne kluski śląskie
Summary
Recipe Name
Młoda kapusta zasmażana
Published On