Boczek pieczony - przepis
DANIA GŁÓWNE

Boczek pieczony – przepis

Boczek pieczony – przepis

Bardzo prosty przepis na pyszny, ziołowy, domowej roboty boczek pieczony w piekarniku, który będzie idealny do kanapek czy jako pieczona wędlina na świąteczny stół. Przepis jest sprawdzony, mało pracochłonny, a satysfakcja po upieczeniu gwarantowana.

Boczek pieczony

Składniki:

  • 1,2kg boczku wieprzowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 25ml oleju roślinnego (4 łyżki)
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 3 listki laurowe

Boczek pieczony

Przygotowanie:

  1. Boczek oczyszczamy, płuczemy i osuszamy
  2. Czosnek przeciskamy przez praskę i ucieramy z solą, po czym wcieramy w mięso z każdej strony.
  3. Przygotowujemy marynatę, do miseczki wlewamy olej i dodajemy wszystkie przygotowane wcześniej przyprawy, wszystkie składniki mieszamy następnie tak przygotowaną marynatą smarujemy boczek.
  4. Mięso wkładamy do lodówki na kilka godzin do zamarynowania
  5. Zamarynowany boczek układamy w naczyniu żaroodpornym, pod mięso podkładamy liski laurowe, i przykrywamy naczynie pokrywką
  6. Boczek pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 1800C przez 60min następnie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze 20min aby z wierzchu ładnie się zrumienił.
Boczek pieczony - przepis

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Rolada schabowa z pieczarkami i serem

Pieczone żeberka w miodzie

Pasztet z królika

Rolada schabowa z boczkiem i pieczarkami

Summary
recipe image
Recipe Name
Boczek pieczony - przepis
Published On

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *