Boczek pieczony – przepis
Bardzo prosty przepis na pyszny, ziołowy, domowej roboty boczek pieczony w piekarniku, który będzie idealny do kanapek czy jako pieczona wędlina na świąteczny stół. Przepis jest sprawdzony, mało pracochłonny, a satysfakcja po upieczeniu gwarantowana.
Boczek pieczony
Składniki:
- 1,2kg boczku wieprzowego
- 4 ząbki czosnku
- 1,5 łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 25ml oleju roślinnego (4 łyżki)
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 3 listki laurowe
Boczek pieczony
Przygotowanie:
- Boczek oczyszczamy, płuczemy i osuszamy
- Czosnek przeciskamy przez praskę i ucieramy z solą, po czym wcieramy w mięso z każdej strony.
- Przygotowujemy marynatę, do miseczki wlewamy olej i dodajemy wszystkie przygotowane wcześniej przyprawy, wszystkie składniki mieszamy następnie tak przygotowaną marynatą smarujemy boczek.
- Mięso wkładamy do lodówki na kilka godzin do zamarynowania
- Zamarynowany boczek układamy w naczyniu żaroodpornym, pod mięso podkładamy liski laurowe, i przykrywamy naczynie pokrywką
- Boczek pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 1800C przez 60min następnie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze 20min aby z wierzchu ładnie się zrumienił.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Rolada schabowa z pieczarkami i serem
Rolada schabowa z boczkiem i pieczarkami
Summary
Recipe Name
Boczek pieczony - przepis
Published On
Average Rating
1 Review(s) Based on