Pieczone żeberka w miodzie
DANIA GŁÓWNE

Pieczone żeberka w miodzie

Pieczone żeberka w miodzie

Przepis na pyszne żeberka wieprzowe, długo marynowane w miodowo-musztardowej marynacie i wolno pieczone, co daje gwarancję że będą bardzo soczyste i aromatyczne po prostu idealne. Polecam jako dnie dla całej rodziny.

Pieczone żeberka w miodzie

Składniki:

  • 1kg żeberek wieprzowych
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • ½ ostrej papryki w proszku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu

Pieczone żeberka w miodzie

Przygotowanie:

  1. Żeberka oczyszczamy, płuczemy, usuwamy błonę z tylnej części żeberek, przekrawamy na pół (u mnie dwa kawałki po ½ kg)
  2. Oczyszczone żeberka oprószamy solą, pieprzem, oraz nacieramy czosnkiem, który wcześniej przeciskamy przez praskę.
  3. W miseczce przygotowujemy marynatę, wlewamy olej oraz miód, dodajemy musztardę i wszystkie przyprawy, całość dokładnie mieszamy.
  4. Mięso przekładamy do miski, wlewamy marynatę i dokładnie pokrywamy żeberka sosem, po czym mięso wkładamy do lodówki na 3-4 godziny do zamarynowania.
  5. Zamarynowane żeberka zawijamy w folię aluminiową, układamy na blasze do pieczenia, i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 1500C na środkowej półce przez 2godz 15min. (Dzięki temu, że pieczemy w nieco niższej temperaturze niż normalnie ale przez dłuższy czas, żeberka będą wyjątkowo soczyste i delikatne) następnie rozwijamy folię, upieczone żeberka smarujemy z wierzchu miodem i ponownie wkładamy do piekarnika tym razem na 15min. w tym czasie żeberka powinny się ładnie zapiec, skarmelizować z wierzchu i zarumienić.    
Pieczone żeberka w miodzie
Pieczone żeberka w miodzie

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Rolada schabowa z boczkiem i pieczarkami

Karkówka po cygańsku

Karczek pieczony w rękawie foliowym

Pasztet z królika

Summary
recipe image
Recipe Name
Pieczone żeberka w miodzie
Published On

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *