Pieczone żeberka w miodzie
Przepis na pyszne żeberka wieprzowe, długo marynowane w miodowo-musztardowej marynacie i wolno pieczone, co daje gwarancję że będą bardzo soczyste i aromatyczne po prostu idealne. Polecam jako dnie dla całej rodziny.
Pieczone żeberka w miodzie
Składniki:
- 1kg żeberek wieprzowych
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- ½ ostrej papryki w proszku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
Pieczone żeberka w miodzie
Przygotowanie:
- Żeberka oczyszczamy, płuczemy, usuwamy błonę z tylnej części żeberek, przekrawamy na pół (u mnie dwa kawałki po ½ kg)
- Oczyszczone żeberka oprószamy solą, pieprzem, oraz nacieramy czosnkiem, który wcześniej przeciskamy przez praskę.
- W miseczce przygotowujemy marynatę, wlewamy olej oraz miód, dodajemy musztardę i wszystkie przyprawy, całość dokładnie mieszamy.
- Mięso przekładamy do miski, wlewamy marynatę i dokładnie pokrywamy żeberka sosem, po czym mięso wkładamy do lodówki na 3-4 godziny do zamarynowania.
- Zamarynowane żeberka zawijamy w folię aluminiową, układamy na blasze do pieczenia, i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 1500C na środkowej półce przez 2godz 15min. (Dzięki temu, że pieczemy w nieco niższej temperaturze niż normalnie ale przez dłuższy czas, żeberka będą wyjątkowo soczyste i delikatne) następnie rozwijamy folię, upieczone żeberka smarujemy z wierzchu miodem i ponownie wkładamy do piekarnika tym razem na 15min. w tym czasie żeberka powinny się ładnie zapiec, skarmelizować z wierzchu i zarumienić.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Rolada schabowa z boczkiem i pieczarkami
Karczek pieczony w rękawie foliowym
Summary
Recipe Name
Pieczone żeberka w miodzie
Published On