Choinka drożdżowa z makiem
Desery

Choinka drożdżowa z makiem

Choinka drożdżowa z makiem

Choinka drożdżowa z makiem czyli ciekawa propozycja podania makowca  na świąteczny stół, wygląda bardzo ciekawie jest prosta w wykonaniu a smakuje wyśmienicie.  

Choinka drożdżowa

Składniki:

  • 200ml mleka
  • 550g mąki pszennej
  • 20g drożdży
  • 2 jajka (1 całe + jedno żółtko)
  • 60g cukru
  • 50g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • Kilka kropli olejku waniliowego
  • 300g gotowej masy makowej
  • Dodatkowo jedno jajko do posmarowania ciasta przed pieczeniem

Lukier:

  • 1 łyżki wody
  • 1 łyżki soku z cytryny
  • 55g cukru pudru

Choinka drożdżowa z makiem

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypujemy rozkruszone drożdże które zasypujemy jedną łyżeczką cukru, czekamy minutę aż zaczną się rozpływać po czym wlewamy 4 łyżki mleka i wsypujemy łyżkę mąki, wszystko mieszamy i zostawiamy na kilka minut aby rozczyn drożdżowy zaczął pracować.
  2. Do rozczynu wlewamy resztę mleka i rozmącone jajka, wsypujemy cukier, sól oraz dodajemy kilka kropli olejku waniliowego, wsypujemy również mąkę i zaczynamy wyrabiać ciasto drożdżowe. W trakcie wyrabiania, po wymieszaniu wszystkich składników wlewamy roztopione i ostudzone masło. Do wyrabiania ciasta najwygodniej użyć robota kuchennego, ale możemy również wyrabiać ciasto ręcznie.
  3. Wyrobione ciasto odstawiamy przykryte bawełnianą ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 90min, następnie przekładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy po czym formujemy wałek, który dzielimy na cztery równe części. Każdą część wakujemy na płaty w kształcie trójkąta o podstawie 25cm i wysokości  30cm
  4. Rozwałkowany pierwszy kawałek ciasta układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na ciasto nakładamy  1/3 masy makowej (około 100g), smarujemy równomiernie. Na posmarowany masą pierwszy kawałek ciasta nakładamy drugi płat i ponownie smarujemy masą makową, tak samo robimy z trzecim płatem a na koniec całość przykrywamy ostatnim.
  5. Powstałe ciasto nacinamy tworząc jakby gałęzie a środek powiedzmy „pień” pozostawiamy nieponacinany. Następnie bierzemy każdy nacięty kawałek i wykręcamy po dwa obroty patrząc od dołu choinki, środkowe „gałęzie” wykręcamy po półtora obrotu a górne po jednym obrocie.
  6. Ciasto po uformowaniu pozostawiamy na 20 min do ponownego wyrośnięcia.
  7. Gotową choinkę  smarujemy z wierzchu rozmąconym jajkiem,  następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 1800C przez 25min (Piekarnik ustawiony na grzanie góra – dół bez termo-obiegu)
  8. Gdy pieczemy ciasto przygotowujemy lukier, miksujemy ze sobą wodę, sok z cytryny i cukier puder do uzyskania jednolitej masy lukrowej. Gotowym lukrem smarujemy upieczoną choinkę drożdżową zaraz po wyciągnięciu z piekarnika.  
Choinka drożdżowa z makiem
Choinka drożdżowa z makiem

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Gwiazda drożdżowa z makiem

Bułeczki cynamonowe – Cinnamon Rolls

Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką

Kapuśniaczki drożdżowe

Kulebiak z kapustą i grzybami

Summary
recipe image
Recipe Name
Choinka drożdżowa z makiem
Published On

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *