Choinka drożdżowa z makiem
Choinka drożdżowa z makiem czyli ciekawa propozycja podania makowca na świąteczny stół, wygląda bardzo ciekawie jest prosta w wykonaniu a smakuje wyśmienicie.
Choinka drożdżowa
Składniki:
- 200ml mleka
- 550g mąki pszennej
- 20g drożdży
- 2 jajka (1 całe + jedno żółtko)
- 60g cukru
- 50g masła
- 1 łyżeczka soli
- Kilka kropli olejku waniliowego
- 300g gotowej masy makowej
- Dodatkowo jedno jajko do posmarowania ciasta przed pieczeniem
Lukier:
- 1 łyżki wody
- 1 łyżki soku z cytryny
- 55g cukru pudru
Choinka drożdżowa z makiem
Przygotowanie:
- Do miski wsypujemy rozkruszone drożdże które zasypujemy jedną łyżeczką cukru, czekamy minutę aż zaczną się rozpływać po czym wlewamy 4 łyżki mleka i wsypujemy łyżkę mąki, wszystko mieszamy i zostawiamy na kilka minut aby rozczyn drożdżowy zaczął pracować.
- Do rozczynu wlewamy resztę mleka i rozmącone jajka, wsypujemy cukier, sól oraz dodajemy kilka kropli olejku waniliowego, wsypujemy również mąkę i zaczynamy wyrabiać ciasto drożdżowe. W trakcie wyrabiania, po wymieszaniu wszystkich składników wlewamy roztopione i ostudzone masło. Do wyrabiania ciasta najwygodniej użyć robota kuchennego, ale możemy również wyrabiać ciasto ręcznie.
- Wyrobione ciasto odstawiamy przykryte bawełnianą ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 90min, następnie przekładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy po czym formujemy wałek, który dzielimy na cztery równe części. Każdą część wakujemy na płaty w kształcie trójkąta o podstawie 25cm i wysokości 30cm
- Rozwałkowany pierwszy kawałek ciasta układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na ciasto nakładamy 1/3 masy makowej (około 100g), smarujemy równomiernie. Na posmarowany masą pierwszy kawałek ciasta nakładamy drugi płat i ponownie smarujemy masą makową, tak samo robimy z trzecim płatem a na koniec całość przykrywamy ostatnim.
- Powstałe ciasto nacinamy tworząc jakby gałęzie a środek powiedzmy „pień” pozostawiamy nieponacinany. Następnie bierzemy każdy nacięty kawałek i wykręcamy po dwa obroty patrząc od dołu choinki, środkowe „gałęzie” wykręcamy po półtora obrotu a górne po jednym obrocie.
- Ciasto po uformowaniu pozostawiamy na 20 min do ponownego wyrośnięcia.
- Gotową choinkę smarujemy z wierzchu rozmąconym jajkiem, następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 1800C przez 25min (Piekarnik ustawiony na grzanie góra – dół bez termo-obiegu)
- Gdy pieczemy ciasto przygotowujemy lukier, miksujemy ze sobą wodę, sok z cytryny i cukier puder do uzyskania jednolitej masy lukrowej. Gotowym lukrem smarujemy upieczoną choinkę drożdżową zaraz po wyciągnięciu z piekarnika.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Bułeczki cynamonowe – Cinnamon Rolls
Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką
Summary
Recipe Name
Choinka drożdżowa z makiem
Published On