Żeberka wieprzowe w kapuście
Przepis na pyszne żeberka w słodkiej kapuście czyli solidna porcja przysmaku niejednego łasucha. Przepis jest prosty i nie pracochłonny za to efekt pracy to bardzo smaczna potrawa, przyznam że to jest moja ulubiona wersją żeberek.
Żeberka wieprzowe w kapuście
Składniki:
- 1,2kg żeberek wieprzowych (paski)
- 1,2kg kapusty białej (jedna mała główka)
- 2 cebule
- 3 liście laurowe
- 1 łyżeczka kminku
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 30g masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- Szczypta gałki muszkatołowej
Żeberka wieprzowe w kapuście
- Żeberka oczyszczamy, kroimy na kawałki z jedną bądź dwiema kostkami, wkładamy do dużego garnka, mięso zalewamy wodą w ilości mniej więcej połowy wagi żeberek, czyli w tym przypadku 600ml wody, następnie dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu przez godzinę.
- W czasie gotowania żeberek szatkujemy kapustę i cebulę w grubą kostkę, którą dodajemy do ugotowanych żeberek. Razem z kapusta i cebulą dodajemy również kminek i całość dusimy przez kolejne 30 min pod przykryciem. Początkowo może się wydawać że kapusty jest bardzo dużo, ale z czasem duszenia ilość kapusty znacznie się zredukuje.
- Z masła i mąki przygotowujemy zasmażkę którą dodajemy po koniec duszenia kapusty, gotujemy jeszcze 5 minut w tym czasie żeberka solimy, pieprzymy i doprawiamy do smaku świeżo startą gałką muszkatołową
- Gotowe żeberka podajemy z ziemniakami bądź po prostu z białym pieczywem. Smacznego
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Rolada schabowa z boczkiem i pieczarkami
Summary
Recipe Name
Żeberka wieprzowe w kapuście
Published On
Average Rating
1 Review(s) Based on