Żeberka wieprzowe w kapuście
DANIA GŁÓWNE

Żeberka wieprzowe w kapuście

Żeberka wieprzowe w kapuście

Przepis na pyszne żeberka w słodkiej kapuście czyli solidna porcja przysmaku niejednego łasucha. Przepis jest prosty i nie pracochłonny za to efekt pracy to bardzo smaczna potrawa, przyznam że to jest moja ulubiona wersją żeberek.

Żeberka wieprzowe w kapuście

Składniki:

  • 1,2kg żeberek wieprzowych (paski)
  • 1,2kg kapusty białej (jedna mała główka)
  • 2 cebule
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka kminku
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 30g masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • Szczypta gałki muszkatołowej

Żeberka wieprzowe w kapuście

  1. Żeberka oczyszczamy, kroimy na kawałki z jedną bądź dwiema kostkami, wkładamy do dużego garnka, mięso zalewamy wodą w ilości mniej więcej połowy wagi żeberek, czyli w tym przypadku 600ml wody, następnie dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu przez godzinę.
  2. W czasie gotowania żeberek szatkujemy kapustę i cebulę w grubą kostkę, którą dodajemy do ugotowanych żeberek. Razem z kapusta i cebulą dodajemy również kminek i całość dusimy przez kolejne 30 min pod przykryciem. Początkowo może się wydawać że kapusty jest bardzo dużo, ale z czasem duszenia ilość kapusty znacznie się zredukuje.
  3. Z masła i mąki przygotowujemy zasmażkę którą dodajemy po koniec duszenia kapusty, gotujemy jeszcze 5 minut w tym czasie żeberka solimy, pieprzymy i doprawiamy do smaku świeżo startą gałką muszkatołową
  4. Gotowe żeberka podajemy z ziemniakami bądź po prostu z białym pieczywem. Smacznego
Żeberka wieprzowe w kapuście
Żeberka wieprzowe duszone w słodkiej kapuście

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Pieczone żeberka w miodzie

Rolada schabowa z boczkiem i pieczarkami

Karczek pieczony po chłopsku

Pasztet z królika

Summary
recipe image
Recipe Name
Żeberka wieprzowe w kapuście
Published On

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *