Księga Smaku

DORSZ W SOSIE SZPINAKOWO ŚMIETANOWYM Z SEREM PLEŚNIOWYM I SUSZONYMI POMIDORAMI

DORSZ W SOSIE SZPINAKOWO ŚMIETANOWYM Z SEREM PLEŚNIOWYM I SUSZONYMI POMIDORAMI

Jak często jecie ryby? U Nas niestety nie pojawiają się zbyt często, w sumie nie wiem dlaczego po prostu o nich zapominam – a tak przecież lubię ryby i to pod każdą postacią pieczone, smażone, gotowane. Jednym z moich postanowień noworocznych było oczywiście zdrowiej się odżywiać a ryby to przecież idealny element zbilansowanej diety i główne źródło kwasów omega-3 ryby  zawierają też witaminy A, D, E oraz witaminy z grupy B  i są bogate w białko i składniki mineralne jak jod, selen i żelazo więc naprawdę warto je jeść.  Więc teraz przynajmniej raz w tygodniu staram się aby na obiad wpadła rybka. I tak ostatnio siedziałam i myślałam jaki rybny obiad zrobić i postanowiłam zmodyfikować moje ulubione danie makaron z kurczakiem, szpinakiem, serem pleśniowym i suszonymi pomidorami. Po prostu zamieniłam kurczaka na dorsza, wyszło bardzo ciekawe, smaczne i kolorowe danie a dorsz wyszedł bardzo delikatny i soczysty. Jeśli tak jak ja lubicie eksperymentować w kuchni koniecznie spróbujcie tego przepisu, ja do tego dania zrobiłam ziemniaczki pieczone ale ryż też będzie dobrze się komponował.

DORSZ W SOSIE SZPINAKOWO ŚMIETANOWYM Z SEREM PLEŚNIOWYM

Składniki na 4 porcje:

DORSZ W SOSIE SZPINAKOWO ŚMIETANOWYM Z SEREM PLEŚNIOWYM

Przygotowanie:

  1. Dorsza umyj, osusz ręcznikiem papierowym , potnij na kawałki następnie posól i skrop sokiem z cytryny.
  2. Cebulę, czosnek obierz i pokrój w drobną kosteczkę. . Na patelni rozgrzej olej a gdy będzie już dobrze rozgrzany wrzuć cebulkę i czosnek, oraz połamane orzechy włoskie. Cebulę, czosnek i orzechy smażymy do momentu zeszklenia cebulki, musimy uważać aby nie przypalić orzechów bo będą gorzkie.
  3. Szpinak płuczemy, osuszamy i wrzucamy na patelnie z zeszkloną cebulą, chwilę razem smażymy po czym dodajemy pół szklanki wody i pokruszony wcześniej ser pleśniowy, wlewamy śmietankę i pokrojone pomidory suszone, dusimy razem minutę, całość przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  4. Na samym końcu dodajemy kawałki dorsza tak aby cały był przykryty sosem. Przykrywamy pokrywką  i gotujemy na wolnym ogniu nie więcej niż 10 minut aby dorsz był mięciutki i soczysty ale nie rozgotowany. Przed podaniem posyp natką pietruszki.
DORSZ W SOSIE SZPINAKOWO ŚMIETANOWYM Z SEREM PLEŚNIOWYM

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Dorsz pieczony z koperkiem

Śledzie pod pierzynką – przepis

Zrazy wołowe –  roladki wołowe

Pieczone ziemniaki z piekarnika

Summary
Recipe Name
DORSZ W SOSIE SZPINAKOWO ŚMIETANOWYM Z SEREM PLEŚNIOWYM
Published On