Księga Smaku

Karkówka po cygańsku

Karkówka po cygańsku

Pachnąca i aromatyczna karkówka po cygańsku, do tego bardzo soczysta, lekko pikantna, z dużą ilością warzyw, czego chcieć więcej, po prostu pycha, u mnie błyskawicznie znika z talerzy

Karkówka po cygańsku

Składniki:

Sos pomidorowy:

Karkówka po cygańsku

Przygotowanie:

  1. Karczek kroimy na plastry o grubości około 1,5-2 cm, które przyprawiamy solą, pieprzem oraz oprószamy słodką papryką w proszku, następnie mięso przekładamy do miski, wlewamy 2 łyżki oleju i całość mieszamy, po czym pozostawiamy na 15-20 min do zamarynowania
  2. Przyprawione kotlety z karkówki obtaczamy w mące, obsmażamy na patelni z dobrze rozgrzanym olejem, po 3-4min z obydwu stron na złoty kolor.
  3. Ogórki kiszone kroimy w półcentymetrowe talarki
  4. Pieczarki płuczemy, oczyszczamy i kroimy na ćwiartki
  5. Cebulę kroimy na połówki następnie w piórka
  6. Z papryki czerwonej usuwamy gniazdo nasienne a miąższ kroimy w słupki.
  7. Przygotowujemy sos pomidorowy. Kolejno do miski wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, wsypujemy jedną łyżeczkę soli oraz po pół łyżeczki pieprzu i ostrej papryki w proszku, wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
  8. W naczyniu żaroodpornym układamy naprzemiennie obsmażone plastry karkówki z pokrojonymi pieczarkami, cebulą, ogórkami kiszonymi i papryką, całość zalewamy przygotowanym sosem pomidorowym. Tak przygotowaną karkówkę po cygańsku wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 1800C na najniższą półkę i pieczemy pod przykryciem przez 90min, podczas ostatnich 10min pieczenia ściągamy pokrywkę aby karkówka się lekko z wierzchu zarumieniła.
Karkówka po cygańsku

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Pieczona karkówka – przepis

Karkówka duszona w sosie własnym

Rolada schabowa z boczkiem i pieczarkami

Pieczeń rzymska – przepis

Summary
Recipe Name
Karkówka po cygańsku
Published On