Księga Smaku

Racuchy drożdżowe z jabłkami na jogurcie

Racuchy drożdżowe z jabłkami na jogurcie

Przepis na pyszne, delikatne, puszyste racuchy drożdżowe z jabłkami robione na jogurcie naturalnym oprószone słodkim cukrem pudrem po prostu palce lizac.  

Racuchy drożdżowe z jabłkami na jogurcie

Składniki:

Racuchy drożdżowe z jabłkami na jogurcie

Przygotowanie:

  1. Do miski rozkruszamy drożdże, które zasypujemy jedną łyżeczką cukru, razem mieszamy po czym pozostawiamy na dwie – trzy minuty, aż drożdże rozpłyną się i zaczną pracować.
  2. Do pracujących drożdży wlewamy cały jogurt naturalny, dodajemy trzy rozmącone jajka, odmierzoną ilość mąki pszennej, sól, resztę cukru oraz pół łyżeczki mielonego cynamonu. Z powyższych składników wyrabiamy robotem bądź mikserem dosyć gęste, ciągliwe ciasto na racuchy.
  3. Ciasto odstawiamy przykryte bawełnianą ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na minimum 2godz.
  4. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki i wykrawamy gniazda nasienne, następnie kroimy w drobną kostkę. Pokrojone jabłka dodajemy do wyrośniętego ciasta i wszystko razem mieszamy.
  5. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju następnie łyżką nakładamy ciasto na patelnię i na średnim ogniu smażymy racuchy na złoty kolor z każdej strony.
  6. Usmażone racuchy odkładamy na talerz i obsypujemy cukrem pudrem, podajemy najlepiej jeszcze ciepłe.
Racuchy drożdżowe z jabłkami na jogurcie

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Odrywany chlebek ziołowo czosnkowy

Chałka – przepis | Ksiega-Smaku.pl

Kapuśniaczki drożdżowe

Tarta z lemon curd i bezą – przepis

Summary
Recipe Name
Racuchy drożdżowe z jabłkami na jogurcie
Published On
Average Rating
5 Based on 1 Review(s)