Racuchy drożdżowe z jabłkami na jogurcie
Przepis na pyszne, delikatne, puszyste racuchy drożdżowe z jabłkami robione na jogurcie naturalnym oprószone słodkim cukrem pudrem po prostu palce lizac.
Racuchy drożdżowe z jabłkami na jogurcie
Składniki:
- 400ml jogurtu naturalnego
- 370g mąki pszennej
- 20g drożdży
- 2 łyżki cukru (25g)
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- 3 jajka
- 2 jabłka
- Szczypta soli
- Olej do smażenia
- Cukier puder
Racuchy drożdżowe z jabłkami na jogurcie
Przygotowanie:
- Do miski rozkruszamy drożdże, które zasypujemy jedną łyżeczką cukru, razem mieszamy po czym pozostawiamy na dwie – trzy minuty, aż drożdże rozpłyną się i zaczną pracować.
- Do pracujących drożdży wlewamy cały jogurt naturalny, dodajemy trzy rozmącone jajka, odmierzoną ilość mąki pszennej, sól, resztę cukru oraz pół łyżeczki mielonego cynamonu. Z powyższych składników wyrabiamy robotem bądź mikserem dosyć gęste, ciągliwe ciasto na racuchy.
- Ciasto odstawiamy przykryte bawełnianą ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na minimum 2godz.
- Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki i wykrawamy gniazda nasienne, następnie kroimy w drobną kostkę. Pokrojone jabłka dodajemy do wyrośniętego ciasta i wszystko razem mieszamy.
- Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju następnie łyżką nakładamy ciasto na patelnię i na średnim ogniu smażymy racuchy na złoty kolor z każdej strony.
- Usmażone racuchy odkładamy na talerz i obsypujemy cukrem pudrem, podajemy najlepiej jeszcze ciepłe.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Odrywany chlebek ziołowo czosnkowy
Chałka – przepis | Ksiega-Smaku.pl
Tarta z lemon curd i bezą – przepis
Summary
Recipe Name
Racuchy drożdżowe z jabłkami na jogurcie
Published On
Average Rating
1 Review(s) Based on
Racuchy to danie mojego dzieciństwa. Często przygotowywała je moja babcia, gdy odwiedzały ją jej wszystkie wnuki. Muszę sama wypróbować ten przepis i sobie przypomnieć ten smak. Wielkie dzięki za inspirację. Już wiem, co jutro będę jadła na obiad! 🙂 Pozdrawiam