Księga Smaku

Sałatka z kurczaka, selera naciowego i migdałów

Sałatka z kurczaka, selera naciowego i prażonych migdałów

Pysznaaa i pożywna, soczysta dzięki winogronom z chrupiącym selerem i prażonymi  migdałami, które uwalniają swój orzechowy aromat, czyli wszystko czego można chcieć od sałatki a taka właśnie jest sałatka z kurczaka, selera naciowego i prażonych migdałów

Sałatka z kurczaka, selera naciowego

Składniki:

Sałatka z kurczaka, selera naciowego i prażonych migdałów

Przygotowanie:

  1. Filety z kurczaka kroimy w drobną kostkę, oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju na którym smażymy pokrojonego fileta. Usmażonego kurczaka odkładamy na bok do wystygnięcia.Zamiennie możemy użyć gotowanego fileta którego po ugotowaniu kroimy w kostkę i odkładamy do wystudzenia
  2. Płatki migdałów prażymy na patelni na małym ogniu przez kilka minut do momentu aż nabiorą złotego koloru. Pamiętajmy aby co chwilę mieszać płatki podczas prażenia.
  3. Selera naciowego kroimy w kostkę, winogrona przekrawamy na połówki bądź ćwiartki w zależności od wielkości winogron
  4. Zieloną cebulkę oraz natkę pietruszki drobno siekamy.
  5. Do dużej miski przekładamy wszystkie przygotowane składniki, dodajemy majonez, jogurt naturalny, musztardę oraz sok z połowy cytryny, dokładnie mieszamy i na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Sałatka z tortellini i szynką

Sałatka z brokułem kurczakiem i migdałami

Kkanpunggi – pikantny smażony kurczak po koreańsku

Sałatka z selerem naciowym, kurczakiem i ananasem

Summary
Recipe Name
Sałatka z kurczaka, selera naciowego i prażonych migdałów
Published On