Księga Smaku

Śledzie w śmietanie – przepis

Śledzie w śmietanie - przepis

Śledzie w śmietanie – przepis

Tradycyjny i sprawdzony przepis na prostą a zarazem jedną z najsmaczniejszych potraw (sałatek) na bazie śledzi czyli śledzie w śmietanie, które idealnie sprawdzą się jako przekąska nie tylko na wigilijnym stole ale także na każdej innej  mniejszej czy większej imprezie.  

Śledzie w śmietanie – przepis

Składniki:

Śledzie w śmietanie – przepis

Przygotowanie:

  1. Filety śledziowe płuczemy i moczymy w wodzie przez 2-3 godziny  aby wypłukać nadmiar soli, następnie płaty kroimy w dwucentymetrowe kawałki.
  2. Cebulę obieramy ,kroimy najpierw na ćwiartki a potem w piórka, pokrojoną cebulę przekładamy do salaterki, zalewamy wrzątkiem i parzymy przez około półtorej minuty aby straciła swoją ostrość, następnie odcedzamy, pozostawiamy do ostygnięcia.
  3. Jabłka kroimy w ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne następnie kroimy w drobną kostkę
  4. Do miski przekładamy sparzoną cebulę, pokrojone jabłka, dodajemy garść posiekanego koperku, łyżeczkę chrzanu, sok z cytryny oraz cukier, wszystkie składniki mieszamy, następnie dodajemy kwaśną śmietanę i ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy śledzie delikatnie mieszamy doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solą.
  5. Miskę ze śledziami przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny  ale najlepsze będą na drugi dzień gdy wszystkie składniki i aromaty wzajemnie się „przegryzą”. Smacznego  

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Śledzie gajowego – Przysmak gajowego

Sałatka tortellini ze szpinakiem i bekonem – przepis

Śledzie pod pierzynką – przepis

Pieczona karkówka – przepis