Gulasz z żołądków z indyka.
Sprawdzony przepis na tradycyjny gulasz z żołądków z indyka, dla miłośników podrobów drobiowych.
Składniki (dla 4 osób):
- 0.5 l bulionu
- 0,6 kg żołądków z indyka
- Liść laurowy
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 cebule
- 25 dkg pieczarek
- Majeranek pół łyżeczki
- Łyżka masła
- Przecier pomidorowy ok 3 łyżki
- Ostra papryka
- Mąka ziemniaczana
Przygotowanie:
Żołądki bardzo dokładnie oczyszczamy, myjemy i kroimy w paski, zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, przecier pomidorowy i gotujemy. Cebulę kroimy, podsmażamy na maśle, pieczarki kroimy w grubsze półplasterki podsmażamy na maśle i dodajemy do wywaru.
Całość gotujemy przez ok godziny i 15 min doprawiamy solą, pieprzem, ostra papryką. Na koniec zagęszczamy gulasz mąką ziemniaczaną – 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozmącona w ½ szklanki zimnej wody. Doskonały z kaszą, kaszą gryczaną, bądź z ryżem.
Smacznego
Summary
Recipe Name
Gulasz z żołądków z indyka
Published On