DANIA GŁÓWNE

Gulasz z żołądków z indyka

Gulasz z żołądków z indyka.

Sprawdzony przepis na tradycyjny gulasz z żołądków z indyka, dla miłośników podrobów drobiowych.

 

Składniki (dla 4 osób):

  • 0.5 l bulionu
  • 0,6 kg żołądków z indyka
  • Liść laurowy
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 cebule
  • 25 dkg pieczarek
  • Majeranek pół łyżeczki
  • Łyżka masła
  • Przecier pomidorowy ok 3 łyżki
  • Ostra papryka
  • Mąka ziemniaczana

Przygotowanie:

Żołądki bardzo dokładnie oczyszczamy, myjemy i kroimy w paski, zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, przecier pomidorowy i gotujemy. Cebulę kroimy, podsmażamy na maśle, pieczarki kroimy w grubsze półplasterki podsmażamy na maśle i dodajemy do wywaru.

Całość gotujemy przez ok godziny i 15 min doprawiamy solą, pieprzem, ostra papryką. Na koniec zagęszczamy gulasz mąką ziemniaczaną – 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozmącona w ½ szklanki zimnej wody.  Doskonały z kaszą, kaszą gryczaną, bądź z ryżem.

Smacznego

Summary
recipe image
Recipe Name
Gulasz z żołądków z indyka
Published On

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *