DANIA GŁÓWNE

RYBA PO GRECKU

RYBA PO GRECKU

Wyjątkowo aromatyczna, smaczna, tradycyjna ryba po grecku. Sprawdzony przepis na potrawę, która jest obowiązkowym punktem Wigilijnego stołu.

 

Składniki (porcja dla 4 osób):

  • 70 dkg marchewki
  • 20 dkg pietruszki
  • 2 średniej wielkości cebule
  • ½ małego selera
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren Ziela angielskiego
  • Przecier pomidorowy 150 ml
  • Sól
  • Pieprz
  • 70 dkg filetów białych ryb morskich
  • mąka
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

    1. Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce na grubych oczkach.
    2. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni.
    3. Starte warzywa i zeszkloną cebulę wrzucamy do garnka, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, lekko podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem około 25 min. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy ostrą papryką, solą i pieprzem i dusimy jeszcze przez 5min.
    4. W międzyczasie przygotowujemy rybę: skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy solą i pieprzem. Obtaczamy tylko w mące i smażymy na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju.
    5. Rybę układamy tradycyjnie na półmisku, warstwami na przemian z warzywami, lub eksponujemy ładnie wysmażonego fileta na warzywach. Podajemy na zimno lub na ciepło.
ryba po grecku
Summary
recipe image
Recipe Name
Ryba po Grecku
Published On

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *