RYBA PO GRECKU
Wyjątkowo aromatyczna, smaczna, tradycyjna ryba po grecku. Sprawdzony przepis na potrawę, która jest obowiązkowym punktem Wigilijnego stołu.
Składniki (porcja dla 4 osób):
- 70 dkg marchewki
- 20 dkg pietruszki
- 2 średniej wielkości cebule
- ½ małego selera
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren Ziela angielskiego
- Przecier pomidorowy 150 ml
- Sól
- Pieprz
- 70 dkg filetów białych ryb morskich
- mąka
- sok z cytryny
Przygotowanie:
-
- Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce na grubych oczkach.
- Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni.
- Starte warzywa i zeszkloną cebulę wrzucamy do garnka, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, lekko podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem około 25 min. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy ostrą papryką, solą i pieprzem i dusimy jeszcze przez 5min.
- W międzyczasie przygotowujemy rybę: skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy solą i pieprzem. Obtaczamy tylko w mące i smażymy na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju.
- Rybę układamy tradycyjnie na półmisku, warstwami na przemian z warzywami, lub eksponujemy ładnie wysmażonego fileta na warzywach. Podajemy na zimno lub na ciepło.

Summary

Recipe Name
Ryba po Grecku
Published On