Drożdżówki z jabłkami i kruszonką
Przepis na pyszne domowe drożdżówki na delikatnym puszystym cieście drożdżowym z prażonymi jabłkami, kruszonką i lukrem cytrynowym …samo dobro, palce lizać. Z poniższego przepisu wychodzi 7 pysznych drożdżówek.
Drożdżówki z jabłkami i kruszonką
Składniki na 7 szt.:
- 150ml mleka
- 410g mąki pszennej
- 20g drożdży
- 40g masła (roztapiamy i studzimy)
- 40g cukru
- 2 jajka
- Szczypta soli
Jabłka prażone:
- 2 jabłka (około400g)
- 1 łyżka cukru
- ½ łyżeczki sproszkowanego cynamony
Kruszonka:
- 25g masła
- 25g cukru
- 50g mąki pszennej
Lukier:
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka wody
- 50g cukru pudru
Drożdżówki z jabłkami i kruszonką
Przygotowanie:
- W misce rozkruszamy drożdże, zasypujemy je jedną łyżeczką cukru, dodajemy łyżkę mąki i kilka łyżek mleka, wszystko mieszamy i odstawiamy na kilka minut aby drożdże zaczęły pracować
- Do miski dodajemy resztę mleka, mąkę oraz rozmącone jedno jajko i jedno żółtko (białko z jednego jajka zostawiamy na później ponieważ będzie nam potrzebne do posmarowania drożdżówek) dodajemy również cukier, i szczyptę soli, wszystkie składniki mieszamy i zaczynamy wyrabiać ciasto drożdżowe, możemy to robić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. W trakcie wyrabiania dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie gładkie i sprężyste. Wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
- W czasie gdy ciasto wyrasta przygotowujemy prażone jabłka. Dwa jabłka obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne, następnie jabłka kroimy w centymetrową kostkę. Pokrojone jabłka przekładamy do rondelka, zasypujemy cukrem oraz cynamonem i smażymy przez około 10 min na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Uprażone jabłka pozostawiamy do ostygnięcia.
- Przygotowujemy kruszonkę, w misce mieszamy i zagniatamy ze sobą 25g masła, 25g cukru i 50g mąki pszennej do momentu aż powstanie surowa kruszonka
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i chwilę wyrabiamy, po czym dzielimy na 7 kawałków po około 100g każdy z których formujemy kulki. Każdą kulkę ciasta wałkujemy na placki o średnicy około 12 cm. Wewnątrz każdego placka tworzymy zagłębienie do którego nałożymy prażonych jabłek.
- Uformowane placki układamy na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia, każdy placek smarujemy rozmąconym białkiem po czym na każdy nakładamy po jednej solidnej łyżce prażonych jabłek, i obsypujemy je przygotowaną kruszonką. Gotowe drożdżówki pozostawiamy na 30 min do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte drożdżówki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 1800C przez 15min (Piekarnik ustawiony na grzanie góra-dół bez termo-obiegu).
- Gdy pieczemy drożdżówki przygotowujemy lukier, miksujemy ze sobą wodę, sok z cytryny i cukier puder do uzyskania jednolitej masy lukrowej. Gotowym lukrem smarujemy upieczone drożdżówki . Smacznego.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Racuchy drożdżowe z jabłkami na jogurcie
Odrywany chlebek ziołowo czosnkowy
Zrazy z karkówki z pieczarkami, boczkiem i suszonymi śliwkami
Summary
Recipe Name
Drożdżówki z jabłkami i kruszonką
Published On