Złote, chrupiące, banalnie proste w wykonaniu, a przy tym bardzo smaczne, to właśnie placki ziemniaczane. Do przygotowania potrzeba tylko kilku produktów, z których najważniejszy to oczywiście ziemniaki, dodatkowo cebula, jajko i mąka, a sposobów i propozycji podania jest naprawdę mnóstwo, od samych placków ziemniaczanych z solą, czy cukrem, przez podanie z keksem kwaśnej śmietany, aż po placki po węgiersku z gulaszem. Poniżej sprawdzony przepis na chrupiące placki ziemniaczane:
Placki ziemniaczane
Składniki (około 10szt.)
- 600g ziemniaków
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- Sól
- Pieprz
- Olej do smażenia
- Dodatkowo kwaśna śmietana 18%
Placki ziemniaczane
Przygotowanie:
- Ziemniaki obieramy i dokładnie myjemy, następnie połowę ścieramy na tarce z oczkami do ścierania ziemniaków, a drugą połowę na tarce z grubymi oczkami.
- Starte ziemniaki pozostawiamy w pojemniku na 10 minut, po czym odciskamy nadmiar soku.
- Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę, a jajko rozmącamy widelcem.
- Do startych ziemniaków dodajemy cebulę i jajko, dokładnie mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
- Placki ziemniaczane smażymy na bardzo dobrze rozgrzanym oleju na patelni teflonowej. Po usmażeniu odkładamy na ręcznik papierowy, żeby odciągnąć nadmiar tłuszczu.
Podajemy najlepiej zaraz po usmażeniu, wedle uznania z solą lub cukrem, z kwaśną śmietaną lub z gulaszem.
Smacznego.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Summary

Recipe Name
Placki ziemniaczane
Published On