DODATKI

Placki ziemniaczane – sprawdzony przepis

Złote, chrupiące, banalnie proste w wykonaniu, a przy tym bardzo smaczne, to właśnie placki ziemniaczane. Do przygotowania potrzeba tylko kilku produktów, z których najważniejszy to oczywiście ziemniaki, dodatkowo cebula, jajko i mąka, a sposobów i propozycji podania jest naprawdę mnóstwo, od samych placków ziemniaczanych z solą, czy cukrem, przez podanie z keksem kwaśnej śmietany, aż po placki po węgiersku z gulaszem. Poniżej sprawdzony przepis na chrupiące placki ziemniaczane:

 

Placki ziemniaczane

Składniki (około 10szt.)

  • 600g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia
  • Dodatkowo kwaśna śmietana 18%

Placki ziemniaczane

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obieramy i dokładnie myjemy, następnie połowę ścieramy na tarce z oczkami do ścierania ziemniaków, a drugą połowę na tarce z grubymi oczkami.
  2. Starte ziemniaki pozostawiamy w pojemniku na 10 minut, po czym odciskamy nadmiar soku.
  3. Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę, a jajko rozmącamy widelcem.
  4. Do startych ziemniaków dodajemy cebulę i jajko, dokładnie mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Placki ziemniaczane smażymy na bardzo dobrze rozgrzanym oleju na patelni teflonowej. Po usmażeniu odkładamy na ręcznik papierowy, żeby odciągnąć nadmiar tłuszczu.

Podajemy najlepiej zaraz po usmażeniu, wedle uznania z solą lub cukrem, z kwaśną śmietaną lub z gulaszem.

Smacznego.

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Wątróbka drobiowa z jabłkiem

Przepis na domowe frytki

Pikantne Skrzydełka KFC

Summary
recipe image
Recipe Name
Placki ziemniaczane
Published On

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *