DANIA GŁÓWNE

Wątróbka drobiowa z jabłkiem – przepis

Wątróbka drobiowa z jabłkiem do doskonały przysmak naszej kuchni, wyjątkowo prosta i szybka w wykonaniu a przy tym po prostu tania, dodatkowo wątróbka jest wartościowym źródłem żelaza, cynku i witamin B12, B3,B2  dlatego powinna często gościć na naszych stołach.

 

Wątróbka drobiowa z jabłkiem

Składniki na 4 porcje:

  • 500g wątróbka drobiowa
  • 2 jabłka
  • 4 cebule
  • 1 szklanka mleka
  • Mąka do panierowania
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz

Wątróbka drobiowa z jabłkiem

Przygotowanie:

  1. Wątróbkę dokładnie płuczemy i obieramy z błon, następnie zalewamy mlekiem i odstawiamy na co najmniej 30min.
  2. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne i każdą ćwiartkę kroimy na centymetrowe plastry.
  3. Na rozgrzanej patelni z olejem podsmażamy plastry jabłek po jednej minucie z każdej strony, następnie jabłka odkładamy na bok. Patelni nie myjemy ponieważ na tym samym oleju później będziemy smażyć cebulę i wątróbki.
  4. Cebulę obieramy, kroimy w krążki i szklimy na oleju, na którym wcześniej podsmażaliśmy jabłka, pod koniec przyprawiamy solą i pieprzem i przekładamy zeszkloną cebulę do oddzielnego pojemnika.
  5. Wątróbkę odsączamy z mleka, oprószamy mąką i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, bez przykrycia, po 7 min z każdej strony, idealna będzie wtedy kiedy z zewnątrz będzie usmażona na złoty kolor, a wewnątrz po przekrojeniu miękka a jednocześnie dobrze wysmażona.
  6. Doprawiamy solą i pieprzem już po usmażeniu, wtedy będzie miękka i delikatna w smaku.
  7. Podajemy najlepiej zaraz po usmażeniu, razem z cebulką i jabłkami.  Doskonale pasują do niej opiekane ziemniaki.

Smacznego.

wątróbka drobiowa z jabłkiem

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Gulasz z żołądków z indyka

Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami

Gnocchi w sosie serowym

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Wątróbka drobiowa z jabłkiem
Published On

2 komentarze

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *