Wątróbka drobiowa z jabłkiem do doskonały przysmak naszej kuchni, wyjątkowo prosta i szybka w wykonaniu a przy tym po prostu tania, dodatkowo wątróbka jest wartościowym źródłem żelaza, cynku i witamin B12, B3,B2 dlatego powinna często gościć na naszych stołach.
Wątróbka drobiowa z jabłkiem
Składniki na 4 porcje:
- 500g wątróbka drobiowa
- 2 jabłka
- 4 cebule
- 1 szklanka mleka
- Mąka do panierowania
- Olej do smażenia
- Sól
- Pieprz
Wątróbka drobiowa z jabłkiem
Przygotowanie:
- Wątróbkę dokładnie płuczemy i obieramy z błon, następnie zalewamy mlekiem i odstawiamy na co najmniej 30min.
- Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne i każdą ćwiartkę kroimy na centymetrowe plastry.
- Na rozgrzanej patelni z olejem podsmażamy plastry jabłek po jednej minucie z każdej strony, następnie jabłka odkładamy na bok. Patelni nie myjemy ponieważ na tym samym oleju później będziemy smażyć cebulę i wątróbki.
- Cebulę obieramy, kroimy w krążki i szklimy na oleju, na którym wcześniej podsmażaliśmy jabłka, pod koniec przyprawiamy solą i pieprzem i przekładamy zeszkloną cebulę do oddzielnego pojemnika.
- Wątróbkę odsączamy z mleka, oprószamy mąką i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, bez przykrycia, po 7 min z każdej strony, idealna będzie wtedy kiedy z zewnątrz będzie usmażona na złoty kolor, a wewnątrz po przekrojeniu miękka a jednocześnie dobrze wysmażona.
- Doprawiamy solą i pieprzem już po usmażeniu, wtedy będzie miękka i delikatna w smaku.
- Podajemy najlepiej zaraz po usmażeniu, razem z cebulką i jabłkami. Doskonale pasują do niej opiekane ziemniaki.
Smacznego.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami
Summary
Recipe Name
Wątróbka drobiowa z jabłkiem
Published On
Super przepis
kiedyś bardzo często robiłam z jabłkiem 🙂 pyszna!