Gnocchi w sosie serowym to doskonałe, bardzo proste i niesamowicie smaczne danie kuchni włoskiej, które Was zaskoczy smakiem i prawdopodobnie na długo zagości na Waszych stołach, kluski są bardzo podobne do naszych kopytek, a ten sos … palce lizać.
Gnocchi w sosie serowym
Składniki (dla 4 osób):
Ciasto:
- 700g ziemniaki
- 1 żółtko
- 170g mąki
- sól
- pieprz
Sos:
- 200ml słodkiej śmietanki 30%
- 100g sera pleśniowego (z niebieską pleśnią)
- pieprz
- sól
- gałka muszkatołowa
Gnocchi w sosie serowym
Przygotowanie:
- Obrane i umyte ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i przez minutę grzejemy na małym ogniu, żeby odparował nadmiar wody.
- Ziemniaki przepuszczamy przez praskę do ziemniaków lub maszynkę do mięsa z sitkiem z najmniejszymi oczkami.
- Do przepuszczonych ziemniaków dodajemy jedno rozmącone wcześniej żółtko, pieprz, mieszamy, następnie stopniowo dodajemy mąkę w ilości około ¼ części masy ziemniaków, czyli w tym przypadku ok 170g i wyrabiamy jednolite ciasto.
- Po wyrobieniu ciasto dzielimy na kilka części, z których formujemy wałki o średnicy około 1cm i tniemy na dwu centymetrowe kluski. Każdą kluskę rolujemy po wewnętrznej stronie widelca, w taki sposób aby odcisnęły się rowki , w które później będzie zbierał się aromatyczny sos.
- Kluski wrzucamy na gotującą się lekko osoloną wodę i gotujemy do momentu aż samoczynnie wypłyną na powierzchnię, następnie wyciągamy łyżką cedzakową.
Sos serowy:
- Do małego rondla wlewamy 200ml słodkiej śmietanki, dodajemy rozdrobniony ser pleśniowy z niebieską pleśnią (idealny byłby Ser Gorgonzola, ale można zastąpić innym np. Lazur) i gotujemy na małym ogniu często mieszając, aż ser się rozpuści.
- Doprawiamy pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej i ewentualnie solą, przy czym ser pleśniowy jest na tyle słony, że soli można dodać dosłownie szczyptę.
Kluski podajemy gorące polane gorącym sosem.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Summary
Recipe Name
Gnocchi w sosie serowym
Published On