DANIA GŁÓWNE ŚNIADANIA

Turecki Menemen – przepis

Turecki Menemen – przepis na klasyczne tureckie śniadanie

Menemen to doskonała jednogarnkowa potrawa na bazie jajek, papryki, cebuli i pomidorów, znana i serwowana niemal w każdym domu w Turcji z reguły na śniadania. Potrawa ta jest bardzo podobna do tunezyjskiej szakszuki, bardzo prosta w wykonaniu, aromatyczna i bardzo smaczna.

 

Turecki Menemen

Składniki: (dla 2-3osób)

  • 5 jajek
  • 2 pomidory
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ żółtej papryki
  • 1 średniej wielkości cebula
  • Natka pietruszki
  • Sól
  • Pieprz
  • ½ łyżeczki Papryki ostrej w proszku

Turecki Menemen

Przygotowanie:

  1. Pomidory sparzamy wrzącą wodą, następnie obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę.
  2. Paprykę żółtą i czerwoną myjemy kroimy na pół i wycinamy gniazda nasienne, oczyszczone połówki kroimy w kostkę.
  3. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, po czym na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy cebulę i smażymy do momentu, aż się zeszkli. .
  4. Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i dwa rodzaje papryki, całość dusimy pod przykryciem przez 5min, a na koniec doprawiamy solą pieprzem i ostrą papryką w proszku
  5. Następnie w podduszonych warzywach łyżką formujemy pięć zagłębień (gniazd) i do każdego gniazda wbijamy po jednym jaju i ponownie smażymy pod przykryciem przez 5-6min
  6. Gdy menemen jest gotowy jaja możemy lekko rozmącić widelcem a całość obficie obsypujemy natką pietruszki.

Smacznego

Turecki Menemen

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Przepis na Tureckie Pide

Mercimek çorbasi – Turecka zupa z soczewicy

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Turecki Menemen – przepis
Published On

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *